Як не замерзнути в дорозі

 

Від поломок на дорозі ніхто не застрахований, як і від попадання в пробки. Але якщо в будь-який інший час пори року ми можемо спокійно чекати підмогу годину-дві і більше, то взимку можна дістати обмороження, навіть сидячи в машині. Причому саме взимку найчастіше відбуваються неприємні ситуації в дорозі. Що потрібно зробити водієві, щоб не замерзнути в автомобілі під час морозу?

Основне джерело тепла це справний двигун і повний бак.

Пам'ятайте, що тепло буде надходити в машину, поки працюватиме двигун. Тому в зимовий час намагайтеся тримати паливний бак заповненим весь час. Від економії палива і їзді «до останньої краплі» доведеться відмовитися адже від цього може залежати ваше здоров’я, а навіть і життя. Якщо виїжджаєте за місто, де мало АЗС, візьміть з собою запас пального в каністрі. У сильний мороз намагайтеся не глушити двигун надовго, так як холодний запуск двигуна - основна проблема в зимовий період.

Надійність акумулятора!

Ще на чому не можна економити взимку, так це на акумуляторній батареї. Якщо є хоч найменша підозра, що акумулятор «вже не той» або якщо термін експлуатації акумулятора добігає кінця, не сумніваючись, міняйте його на новий.

Взимку вода - для радіатора біда!

Найбільшу помилку допускають водії, які доливають воду в радіатор. Взимку подібна «ощадливість» може потягнути за собою серйозні проблеми. Антифриз не настільки дорогий , щоб заради нього зламати машину і піддавати себе ризику .

Забезпечуємо власне тепло.

Важливою є турбота про «п'яту точку» водія - ще один із способів вижити в мороз, сидячи в автомобілі. Не економте на хутряній накидці на сидіння. Якщо ваш автомобіль не обладнаний сидіннями з обігрівом, обов'язково придбайте знімний обігрівач сидіння.

Взимку багато автолюбителів нехтують теплим одягом і взуттям, мотивуючи це тим, що в машині і так тепло. Однак більшість водіїв ніколи не виїжджають взимку, заздалегідь не захопивши з собою хутряний верхній одяг, а також рукавички, шапку та тепле взуття. Ніколи не будуть зайвими і теплі ковдри.

Як зігрітися на трасі, чекаючи на допомогу.

Перш за все подзвоніть у службу порятунку і родичам та повідомте місце вашого знаходження. Постарайтеся зберігати тепло в машині за допомогою ковдр. Якщо в машині є паперова стрічка, то нею обов’язково треба заклеїти по периметру двері. Найтонші ділянки в машині - це вікна, їх треба обклеїти пакетами. Звичайно, цього вистачить ненадовго, але протриматися якийсь час ви зможете.

Сніг на допомогу!

Одним із дієвих способів є закопати легкову машину в сніг. Безумовно, цей спосіб вимагає наявності лопати і значної праці. Досить буде накидати сніг навколо машини до дверного порогу, зате постійна температура в салоні зберігається до восьми годин. А потім можна знову завести двигун. Але при цьому способі утеплення необхідно домогтися, щоб вихлопна труба і найближчий до неї простір були вільні від снігу. А також - поставити розпізнавальні знаки, що дозволять як найшвидше знайти автомобіль.

«Жива вода»

 Не можна не зупинитися на проблемі  «спиртне, як засіб виживання». Алкоголь в умовах виживання на холоді – отрута, і те почуття « помилкового тепла», яке отримує людина від спиртного - лише результат короткочасного розширення судин. Однак при прийнятті всередину приблизно 30-50 грам міцного алкоголю, він діє як сильне розслаблююче, здатне вивести людину зі стресового стану. Більше того, така доза цілком здатна ввести людину в стан короткочасної підвищеної активності. Якщо цей час використовувати правильно, то людина зможе зробити досить багато для власного порятунку.

Проблема в тому, що доза алкоголю, яка благотворно діє на організм, обчислюється 30-50 грам на 8-12 годин. У момент замерзання, людина «приймає» першу дозу і у неї починає діяти відчуття «тимчасового тепла» і вона просто психологічно не може зупинитися, що може привести до поганих наслідків.

Якщо заглух двигун. 

Забудьте про економію палива і ні в якому разі не глушіть двигун. При сильному морозі запустити його заново буде проблематично. Якщо машина все ж заглухла і всі спроби запустити мотор виявилися безуспішними, не панікуйте. На цей випадок у різних водіїв різні методи.  Чекаючи порятунку треба весь час зігріватися. Якщо перебувати в машині не можливо через холод, то спробуйте розвести багаття на деякому віддаленому місті від автомобіля.

Можливо, вам доведеться ще пошукати, що можна спалити: за відсутності дров водії одразу думають про те, щоб зняти колеса і підпалити їх.

Ні в якому разі не знімайте колеса з машини - тоді ваше авто буде неможливо  відбуксирувати до гаража. Якщо вам доведеться вибирати, яку частину автомобіля спалити, щоб зігрітися, рятувальники рекомендують почати з задніх сидінь, розрізавши їх на частини. Після цього можна братися за переднє пасажирське, потім за сидіння водія …

Звісно надовго таких «дров» не вистачить. Колеса залиште в якості крайнього способу, коли мова вже буде йти про виживання. Якщо ви знаходитесь не в зоні дії мережі, спробуйте знайти місце, де мобільний телефон зможе підключитися. Але не слід відходити дуже далеко, тому що потім буде важче вас знайти. І не залишайте спроб зупинити попутний транспорт: допомога обов'язково прийде.

Отже, не нехтуйте своєю безпекою. Перед поїздкою перевірте роботу двигуна і акумулятора, запасіться паливом, залийте хороший антифриз, утепліть сидіння. Покладіть в багажник автомобіля: липку стрічку, покривала для вікон або пакети, ковдри, теплий одяг, саперну лопатку, свічки, термос з гарячим напоєм.

 

 

Матеріал підготувала спеціально для "Анонс Закарпаття" методист НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області - Треніна А.С.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.