У чому небезпека туману?

ТУМАН

Найбільшу небезпеку для водія, особливо взимку і в нічний час, становить туман. Для утворення туману необхідно кілька умов: насиченість повітря водяними парами, швидке зниження температури (наприклад ввечері) і вміст у повітрі великої кількості зважених і іонізованих частинок.

Таким чином, поява туману найбільш ймовірна восени, взимку, на початку весни. Найчастіше туман утворюється в низовинах, ярах, болотних місцях, куди стікає холодне, щільне повітря, а природні перешкоди заважають його розсіюванню вітром. Особливо сильний туман утворюється в холодну пору року при тривалому переохолодженню ґрунту, великій вологості.

Такий туман може триматися кілька днів. Метеорологічна дальність видимості значно змінюється в залежності від інтенсивності туману. Якщо дальність видимості становить 500-1000 м, туман вважається слабким, 50-500 м - помірним і менше 50 м - сильним. Сильний туман становить найбільшу небезпеку при проїзді перехресть і, особливо, залізничних переїздів. Через нього водій не бачить дорожні знаки, погано помітні світлові сигналізації. У тумані відбувається в шість разів більше наїздів на перешкоди, ніж за такий же період часу його відсутності. У чому небезпека туману?

Окрім зниження видимості, туман здатний піднести автомобілістам низку труднощів.

По-перше, при низькій видимості важко визначити реальну відстань до об'єкта. Іноді буває неможливо зрозуміти, їде або стоїть зустрічна машина, так як це просто біла пляма до певного моменту.

По-друге, в тумані спотворюються кольори. Цьому схильний весь спектр, окрім червоного діапазону. У сильному тумані жовтий колір здається червоним, а зелений - жовтіє. Тому, потрапивши в туман, будьте уважні на регульованих перехрестях. Переконайтеся, що на світлофорі загорівся саме зелений колір, адже в такій ситуації краще не поспішати, ніж потрапити в ДТП.

Що слід пам'ятати?

У густому тумані дальнє світло непотрібно, оскільки воно створює непроникливу стіну білого кольору. Тому більш виправдане використання ближнього світла. Туман знижує видимість, що обмежує можливості зору. Але хто вам заборонить використовувати слух? Відкрийте вікно і прислухайтеся до подій. Можливо, ви почуєте транспорт ще до того, як його побачите. Хорошим помічником у тумані стануть протитуманні фари. Але про них потрібно подбати заздалегідь. Варто визначитися і з їх кольором і формою. Традиційна кругла форма вважається краще, ніж прямокутна. Колір у противотуманок зустрічається в двох варіаціях: жовтий і білий. Але фари білого кольору заважають зустрічним водіям, засліплюючи їх. Жовтий колір вважається більш м'яким. Важливо правильно відрегулювати протитуманні фари.

Зазвичай туман стелиться на відстані приблизно тридцяти сантиметрів над землею, і чим він нижче, тим рідше. Правильно встановлені фари повинні світити саме туди, де туман рідшає, тобто світло буде йти з-під нього і висвітлювати дорогу. Під час руху не дивіться прямо вперед: все одно ви багато чого не побачите, а тільки втомите зір, від чого перед очима у вас підуть райдужні кола. Не намагайтеся пересилити втому, краще ненадовго зупиніть автомобіль у безпечному місці, включити вогні і відпочити, закривши очі. Краще за все дотримуватися правого краю дороги, адже світло фар зустрічного автомобіля може виринути з туману в самий останній момент. Якщо попереду з'явилося яке-небудь світло, не прямуйте до нього: можливо, воно знаходиться за межами дороги. Пам'ятайте, що включене червоне світло свідчить не тільки про рухомий в попутному напрямку автомобіль, але також автомобіль, що стоїть.

Найбільша небезпека при русі в тумані - неосвітлені автомобілі, велосипедисти і пішоходи, на яких можна наїхати перш, ніж їх помітиш. Щоб уникнути події, необхідно рухатися з невеликою швидкістю і утримуватися від обгону. При проїзді перехресть особливу увагу необхідно звертати на розташування транспортних засобів на проїзній частині. Під час проїзду перехрестя рекомендується нахилитися вперед над рульовим колесом і наблизити очі до лобового скла. Це допоможе поліпшити видимість дороги і навколишніх об'єктів. Якщо ви знизили швидкість при під'їзді до перетину, не поспішайте знову збільшити її після проїзду - почекайте, поки автомобіль віддалиться на 50 - 60 м від перехрестя. Особлива обережність необхідна при проїзді залізничних переїздів. При наближенні до переїзду необхідно знизити швидкість з таким розрахунком, щоб мати можливість зупинитися перед переїздом, не вдаючись до екстреного гальмування. І останнє: під час туману всю увагу необхідно сконцентрувати на дорогу, не відволікаючись на розмови, прийом їжі, куріння і т.д. Оскільки дорожні знаки і покажчики видно дуже слабо, їх легко не помітити.

Це загрожує не тільки помилкою у виборі дороги, а й дорожньо-транспортною пригодою. Тому спостереження за дорогою має бути посилене, у чому велику допомогу може надати пасажир, що сидить поруч з водієм.

Успіху і будьте уважні на дорогах!

Матеріал для "Анонс Закарпаття" підготувала методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна А.С.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.