Обережно, сильні морози!

 

Чим небезпечні для людини сильні морози і як слід оборонятися від «тихого нападу» низьких температур?
Безумовно, у морози необхідно завжди тепло одягатися. Обов'язково потрібно носити шапку: зараз молоді люди дуже люблять ходити без головного убору, але це дуже й дуже небезпечно (через голову людське тіло втрачає до 40%). Важливо носити шарф, теплі носки, рукавиці й взуття на теплій і зручній підошві.
Від морозу необхідно захищати відкриті ділянки тіла, особливо руки. У холоднечу рукам необхідні теплі рукавиці, а не рукавички, тому що навіть найтепліші рукавички не здатні захистити пальці від обмороження. Відкриті ділянки тіла найкраще обробити спеціальним зимовим кремом. Треба тільки перевірити, щоб у ньому був дуже невеликий вміст вологи. Якщо такого спеціального крему немає – не варто застосовувати ніякий, у тому числі й «жирний» на вид. Адже навіть мінімальне зволоження шкіри на морозі може привести до серйозних наслідків. Якщо ви носите прикраси з металу – кільця,  сережки, пірсинг – то в мороз їх треба обов'язково знімати. Якщо холод сильний – є ризик обмороження тих ділянок тіла, які стикаються з металом. Відбувається холодний вплив металу на фізіологічно-активні ділянки тіла, а це може серйозно відбитися на здоров'ї.
У жодному разі не мийте руки з морозу гарячою або навіть теплою водою. Цю процедуру можна робити винятково після того, як відбудеться адаптація до кімнатної температури. Зігріваючи руки водою, ви ризикуєте не тільки завдати шкоди шкірі, але також викликати спазм судин і капілярів.
У морози важливо зміцнювати імунітет, щоб не занедужати під час потепління. Так що вживайте в їжу продукти, багаті вітамінами, особливо цитрусові: лимони, апельсини, мандарини. Забудьте про  низькокалорійні дієти: у морози необхідно збільшити кількість жирів і білків у вашому раціоні. Для відновлення запасів енергії прекрасно підійде свиняче сало.
Якщо все-таки підвищилася температура або є нездужання, слід залишитися будинку й полежати. Уважається, що можна лікуватися гарячливими напоями. Але все-таки набагато більш ефективна інша традиція – випити чай з медом і малиною.
Нагадаємо, що від обмороження у світі вмирають десятки тисяч людей щорічно. До речі, перші ознаки переохолодження – озноб, тремтіння. У таких випадках потрібно негайно повернутися у тепле приміщення. Помірна гіпотермія характеризується нездатністю зосередитися, незграбністю рухів, негативним ставленням до оточуючих. У такому випадку врятуватися можна гарячим чаєм та їжею. При глибокій гіпотермії людина втрачає свідомість, до неї треба негайно викликати «швидку».
Матеріал для "Анонс Закарпаття" підготувала методист НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Просяник Н.С.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.