Поради експертів: Як привчити домашнього улюбленця до туалету

В оголошеннях про продаж (передачу в хороші руки) кошенят ви часто можете побачити фразу «привчені до туалету» - тоді турбуватися нема про що. Все, що від Вас вимагається - розпитати докладно господарів про те, що вони мають на увазі. Наприклад, якщо котик був привчений ходити зовсім не в лоток з наповнювачем, а «на газетку», - це може призвести до не зовсім приємних наслідків. Наприклад кошеня знайшовши газету, яка завалялась за холодильником, і потім близько тижня бігало туди, а ми, у свою чергу, дивувалися - щось кошенятко не ходить в туалет, напевне, захворіло.

 

Якщо кошеня про туалети поняття не має, слід приділити цьому найпильнішу увагу. Привчання кошеняти до туалету, насправді, зовсім не такий складний процес , як здається на перший погляд.

 

 Буде просто чудово, якщо ви візьмете кошеня в будинок зовсім маленьким, і вчасно привчите його до туалету, в іншому разі привчити дорослу тваринку набагато складніше.

 

Почнемо з того, як краще організувати спостереження за вихованцем, тому що без цього процес навчання буде занадто довгим і перервним. Найкраще - це взяти кошеня в той період, коли ви перебуваєте у відпустці, на канікулах, на святах або, на худий кінець, здійснити - це у вихідні дні. Тоді у вас буде можливість відстежити вчинки улюбленця і скорегувати їх відповідним чином. Сприймайте кошеня як маленьке нетямуще дитинча, ні в якому разі не бийте, не плескати його і не кричіть, якщо воно «наробить» на підлозі.

Кошеня в унітазі.

 

На перших порах просто мовчки відносьте його в туалет. Якщо після тижневого знайомства з Вами кошеня надалі продовжує ігнорувати лоток, поговоріть з ним суворим тоном (але без крику!). Покажіть йому «купку», затримайте поруч з нею і скажіть «це що таке? Це хто наробив? Так робити не можна». Після цього віднесіть кошеня до туалету, покажіть йому лоток, поворушіть наповнювачем - нехай він попорпається в ньому.

 

Пам'ятайте, що організм кішки влаштований так, що процес відправлення слідує іноді відразу за годуванням або трохи пізніше. Годуйте кошеня в один і той же час і постарайтеся не упускати його з виду. Якщо він заворушився, почав шукати містечко для прилаштування, почав сідати на задні лапки - напевно процес скоро піде. У цей момент спритно підхопите улюбленця під пузико і перенесіть на лоток з наповнювачем, прослідкуйте, щоб кошеня не виповзав з лотка, поки не завершить свою справу.

 

Якщо ви будете постійно і планомірно повторювати ці дії, кошеня дуже скоро звикне до них і почне самостійно ходити в туалет. Не секрет, що кішки знаходять туалет за запахом. Це не означає, що туалет не потрібно мити і дезінфікувати. Але якщо ваш вихованець наробив не в належному місці, пам'ятайте, що слід відразу ж провести там вологе прибирання і дезінфекцію (необхідно придбати спеціальні спреї відлякувачі та засоби дезінфекції), інакше він «запам'ятає» цей куточок і може продовжувати робити там і надалі. Використовуйте цей випадок, щоб навчити кошеня користуватися туалетом. Візьміть ганчірочку, витріть підлогу і перенесіть ганчірочку «з запахом» в туалет - кошеня відчує запах і «переорієнтується» на туалет.

 

Особливу увагу слід приділити чистоті і охайності котячого туалету. Деякі кішки здатні акуратно «накласти купку» поруч з туалетом, якщо в лотку не прибрано і брудно. У цьому випадку можна лаяти кішку! Потрібно спокійно прибрати те, що вона зробила, очистити туалет, взяти кішку на руки і поставити «перед фактом» - дати їй зрозуміти, що Вам небайдуже її бажання залишатися охайною. Кішки чудово «читають» наші жести.

 

Поки кошеня ще дуже маленьке, ставтеся до нього як до дитини. Не варто дозволяти йому спати у вашому ліжку, тому що «неприємності» можуть статися прямо тут. Пізніше, коли кошеня навчиться бути охайним і правильно користуватися туалетом, можете поступово розширювати його територію і дозволяти всякі вільності. Зауважимо, що кішки по природі своїй неймовірно охайні, вилизують кожну ворсинку, так що не рекомендується занадто часто мити кошеня у ванній. Звичайно, якщо трапився казус - розлад шлунка або вже зовсім забруднився, - можна помити, але, як показує досвід, природа дуже швидко бере своє, і при правильному, спокійному і розумному відношенні, кошенята швидко і легко звикають користуватися туалетом і дотримуватися особистої гігієни.

 

Поради надавали спеціалісти мережи ветеринарних аптек "ЛЕВ"

Редактор рубрики "Поради експертів" - Василь Чундак

Анонс Закарпаття

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.