Чому фтор допомагає запобігти карієсу?

Ви, можливо, чули про те, що фтор корисним для зубів. І дійсно, фтор, в помірних дозах, надзвичайно корисним для зубів - незалежно від віку їх власника.

Обробка зубів фтором (наприклад, чищення містять фтор пастами і полоскання водою з крана, в якій він теж є) - напевно, найбільш ефективний на сьогодні спосіб боротьби з карієсом. Стоматологічні дослідження показали, що просте підвищення вмісту фтору у міській водопровідній воді (в якій раніше його, наприклад, було дуже мало або зовсім не було) знижує захворюваність мешканців карієсом на 40 і навіть 70 відсотків. Цифри, самі бачите, немаленькі.

 

Яким чином фтор допомагає запобігти розвитку карієсу?

 

З утворенням карієсу фтор бореться трьома способами:

 

А) Фтор сприяє ремінералізаціі зубів

 

Виявилося, що фтор прискорює процес ремінералізаціі. Фтор, що міститься в слині, накопичується на поверхні зуба, на якому почалася демінералізація (тобто утворився карієс). Фтор "притягує" інші мінерали (наприклад, кальцій), і це призводить до відновлення мінеральної структури зубної тканини.

Для того, щоб цей процес розпочався, у слині повинна бути достатня кількість фтору. Саме для цього потрібно чистити зуби містить фтор пастою три рази на день, а не один, як думають багато хто.

 

Б) Фтор підвищує опірність зубів карієсу

 

Ще дивовижне те, що мінерали, які утворюються в зубі у процесі ремінералізаціі, виявляються "твердіше", ніж ті, що зуб спочатку мав у своїй тканини.

У загальному і цілому, зуб складається з двох мінералів - гідроксіапатіта і вуглекислого гідроксіапатіта (carbonated hydroxyapatite). Мінерал, який утворюється при участии фтору в процесі ремінералізаціі, називається фтороапатітом (fluorapatite). Фтороапатіт твердіше, ніж інші мінерали зуба, і набагато успішніше опирається розчиненню кислотами (демінералізаціі). Таким чином. фтор не тільки прискорює ремінералізацію зуба, але й допомагає створити його нову поверхню, що набагато успішніше опирається карієсу.

 

В) Фтор знижує виділення кислот бактеріями

 

Дослідження показали, що фтор знижує ступінь виділення кислот бактеріями, що живуть у зубний наліт. Це відбувається тому, що фтор проникає в бактерії і позбавляє її можливості перетравлювати цукор. А чим менше цукру поглине і переварити бактерія, тим менше утворюється в роті кислотних відходів, які беруть участь в процесі демінералізаціі і освіті карієсу.

 

Фактори, що сприяють утворенню карієсу:

 

Фтор різними способами перешкоджає утворенню карієсу.

 

Як запобігти освіта карієсу:

Вам необхідно обробляти зуби фтором - протягом тривалого часу, але дуже невеликою кількістю. Досягти цього дуже просто - тричі на день чистити зуби пастою, яка містить фтор. Можна також пити містить фтор водопровідну воду, - замість питної води в пляшках, в якій фтору немає.

Купуйте тільки ті зубні пасти, на яких стоїть значок "Схвалено асоціацією стоматологів", він показує, що ця організація перевірила цю пасту і знайшла, що рівень вмісту в ній фтору і безпечний і ефективний.

Уважно ознайомтеся з інструкціями на тюбику з зубною пастою. По закінченні чищення завжди виплевивайте пасту, ніколи не ковтайте її. Особливо важливо прищепити правильні навички та звичку чистити зуби дітям молодше 6 років - і якийсь час стежити, як вони чистять зуби, щоб вони не ковтайте пасту.

 

Що таке зубний флюороз?

 

Зубний флюороз - захворювання, викликане надмірною кількістю фтору в організмі. Ознака цього захворювання - обесцвечіваніе зубів. При флюорозе середнього ступеня на зубної емалі з'являються нерівні, начебто проведені крейдою білі смуги або плями. Якщо ж фтор в надлишкових кількостях продовжить надходити в організм, зуби можуть поміняти колір на жовтий або навіть коричневий, або їх поверхня може стати "ноздреватой".

 

(О флюорозе див. також розділ Косметична стоматологія).

 

Фтор викликає утворення флюороза в тому випадку, якщо потрапляє в організм в період формування зубної емалі. Тому критичний вік для його утворення - дитячий, 6-7 років. Хоча флюорозние плями з'являються на зубах під час їх формування. побачити ці плями можна буде тільки тоді, коли зуби прорежутся - тобто між 6 і 12 роками.

 

Ще одна причина флюороза - заглатывание пасти

 

Одна з найбільш частих причин скупчення в організмі зайвого фтору - зубна паста. Маленькі діти, особливо ті, яким ще не виповнилося трьох років, не завжди виплевивают пасту після того, як почистить нею зуби. Фторосодержащая паста, яку вони проковтують, може призвести до утворення флюоріда.

Щоб звести ризик виникнення флюороза, викликаного попаданням в організм зубної пасти, до мінімуму, рекомендуємо наступне:

 

Важливо навчити дітей правильно чистити зуби і полоскати рот, і деякий час буде, як вони це роблять, щоб вони неодмінно виплевивалі пасту.

Уважно прочитайте інструкції тюбику вашої пасти. Зазвичай для нормальної чищення зубів потрібно дуже невелика кількість пасти - приблизно розміром з горошину зелену.

Дітям віком до 3 років краще чистити зуби спеціальним дитячим розчином.

Купуйте тільки ті зубні пасти, на яких стоїть значок "Схвалено асоціацією стоматологів", він показує, що ця організація перевірила цю пасту і знайшла, що рівень вмісту в ній фтору і безпечний і ефективний.


рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.