Поради експертів:Клімакс і як його пережити

Клімакс (клімактеричний синдром) – адаптаційний процес у зв’язку з віковою физиологичес­кой перебудовою організму жінки в певний період, коли інволюційні процеси протікають в гіпоталамічних і кіркових центрах. Повторно змінюється функція ендокринних залоз, порушується менструальний цикл: менструації змінюються в ритмі і інтенсивності.

 

Зазвичай клімакс не наступає відразу. Згасання циклу виявляється перш за все зміною менструації. Період часу від появи перших ознак до закінчення менструальної діяльності є критичним. Цей період продовжується зазвичай 2-3 року. Для різних жінок він наступає в різний час – зазвичай між 45-50 роками. Після цього менструація повністю припиняється.

Симптоми. Передвісниками припинення менструації, що наступають за декілька років до клімаксу, є незначні розлади менструації. Ці відхилення виявляються в одних випадках поступовим зменшенням крові, що відділяється, і скороченням менструального перио­да, в інших випадках відбувається зворотне – відділення крові стає ряснішим і тривалішим, менструації наступають все рідше, після нерівномірних і часто тривалих періодів часу (до 6 мес). У окремих випадках місячні кровотечі припиняються раптово і не супроводяться ніякими розладами. Проте частіше за жінку скаржаться на прилив крові до голови, жар, почервоніння шкіри, серцебиття, пітливість і після цього холодний озноб, головний біль, на безсоння, запаморочення, шум у вухах, оніміння рук, швидку стомлюваність, на обличчі з’являються зморшки, воно втрачає свою выразитель­ность і свіжість. У цей період спостерігаються нервово-психічні рас­стройства: збудження, тривога по дрібницях, плаксивість, страх, похмурий настрій, втрата інтересу до життя, роботи. Наступають розлади і в інших органах. Ці прояви тимчасові, їх можна усунути за допомогою певних засобів. Симптоми клімаксу виявляються у каж­дой жінки різно і своєрідно.

Протягом критичного віку жінка зберігає статеве відчуття, хоча менструації припиняються. Проте через 1 рік після повного припинення менструації вагітність наступити не може.

Лікування. Перш за все необхідно виключити інші захворювання за допомогою детального медичного огляду. Після цього народна медицина проводить лікування по двох напрямах.

А. Клімакс з приливом крові до голови, жаром, свербінням по всьому тілу і серцебиттям.

Фітотерапія. Вранці, в обід і увечері за 20 мін до їжі жінці необхідно прийняти 20 крапель мікстури аптечного приготування на 1 шматок цукру (цукор смоктати):

Настоянка валеріани 20 грама

Настоянка квіток глоду 20 грама

Вода з абрикосових кісточок 15 грама

Камфора в пороші 1 грама

Масло пом’ято (у краплях) 15 крапель

Через 10 мін випити наступний настій:

Пустирник, трава 100 грама

Репяшок звичайний, трава 100 грама

Безсмертник піщаний, квітки 50 грама

Звіробій, квітки 50 грама

Кропива дводомна, листя 50 грама

Липа, квітки 50 грама

Меліса, листя 50 грама

Пастуша сумка, трава 50 грама

Материнка звичайна, трава 50 грама

Хміль, шишки 50 грама

Суміш подрібнити, до 2 столових ложок додати 1 чайну ложку апельсинових кірок в пороші і 3 зелених листа лимона. З вечора заварити 0,5 л киплячої води, наполягати всю ніч в закритому посуді. Вранці процідити і пити по 1/3 стакана, мед і лимон додати на смак.

Дієта. Легка вегетаріанська їжа, що складається в основному з фрук­тов і овочів (добре вимитих, оскільки обприскуються отруйними хімікатами). Крім того, до першого сніданку додати 1 стакан вівсяного молока (2 столових ложки очищеного вівса варити в 600 мл води, поки зерна не розваряться; коли остигне, процідити через тонку тканину, от­жать) з медом і лимоном на смак і шматочок житнього хліба. Корисно 2 рази на тиждень (в понеділок і середовище) зробити на обід котлету з потрухів (баранини або свинини), а у вівторок і п’ятницю – по котлеті з нирок барана, бичка або свині. Забороняють рак, устриці, стару бринзу і сир.

Замість води, якщо цих відварів недостатньо, пити відвар: 25 ягід шипшини розрізати і розтовкти в дерев’яному посуді в кашку і высы­пать в 0,5 л окропу на 1-2 мін, зняти з вогню, коли остигне, процідити через тонку тканину. Пити, додавши мед і лимон на смак.

Через 2 ч після їжі при високому ПЕКЛО випити 1 чарку настоянки з 15 зерен гвоздики – залити з вечора 1,5 стакана теплої (39 °С) води, наполягати всю ніч в закритому посуді, вранці процідити і випити в 2 прийоми. При низькому ПЕКЛО приймати по 1 чайній ложці такої суміші: 500 грама чистого бджолиного меду, 50 грама зажареної і подрібненої кави і сок 1 лимона. Перед кожним вживанням суміш перемішувати, оскільки на дні з’являється осад.

Через 10 мін після прийнятої настоянки або суміші рекомендується випити 1/із стакана (75 мл) відвару:

а) при високому ПЕКЛО – пустирника, реп’яха аптечного і ін., описаного вище;

б) при низькому ПЕКЛО – 5 оре­хов, размельченных з ядрами і шкаралупою разом, 3 столових ложки коріння звичайної кропиви, 3 столових ложки очищеного вівса (зер­на), 1 лимон, що розрізає на 4 частини, варити 20 мін в 1,5 л води, потім додати по 1 столовій ложці соснових верхівок, деревію і ісландського моху, 2 столових ложки бджолиного меду і варити ще 15 мин. Коли остигне, процідити через тонку тканину. Пити, додавши мед і лимон на смак.

Увечері перед сном при замку (навіть одноразовому) поставити клізму з 0,5 л теплої води. Після цього при сильному свербінні тіло розтерти долонею, змоченою у відварі скумпії шкіряною (листя), – 3 столових ложки варити 10 мін в 0,5 л води. Коли остигне, процідити і додати по 1 столовій ложці куховарської солі і оцту.

При хронічному замку перед сном приймати по 1 столовій ложці наступної суміші: 500 грама чистого бджолиного меду, 30 грама касії остролистной (лушпиння, злегка зажарене і розтерте в порошок) і 15 грама очищеної сірки (з аптеки).

Б. Прі клімаксі з рясною менструацією.

Вранці, в обід і увечері за 30 мін до їжі випивати суміш: білок свіжого курячого яйця змішати з 1 чайною ложкою порошку з яєчної шкаралупи, 1 чайною ложкою попелу згорілої шерсті і 1/4 чайної ложки білої глини в пороші.

Фітотерапія. Через 20 мін після прийнятої суміші білка з яєчною шкаралупою випити 1 стакан відвару:

Мелісса лікарська, трава 50 грама

Медунка, листя і квітки 50 грама

Пастуша сумка, трава 50 грама

Кропива дводомна, трава 50 г-

Манжета звичайна, трава 50 грама

Деревій, трава 50 грама

Польовий хвощ, трава 80 грама

Шипшина, плоди 100 грама

Дві повні столові ложки залити 0,5 л окропу, варити 5 мін в закритому посуді і, коли остигне, процідити.

При вегетоневрозі, задусі, запамороченні приймають настій з лікарських рослин:

Глід, квітки і плоди 30 грама

Бузина чорна, квітки 20 грама

Остудник, трава 30 грама

Аніс, плоди 20 грама

Фіалка трибарвна, трава 30 грама

Жостір, кора 30 грама

Стальник колючий, корінь 30 грама

Солодка, корінь 30 грама

Календула, квітки 20 грама

Проскурник, квітки 20 грама

Суміш подрібнити, 2 столових ложки залити 0,5 л окропу, наполягти 1 ч, процідити. Приймати по 1/2 стакана 3 рази на день за 30 мін до їжі або по 1/4 стакана 6 разів на день.

Кровоспинні засобів дуже багато, але користуватися ними потрібно обережно, оскільки при підвищеному протромбиновом індексі можливі ускладнення. Перш ніж приймати кровоспинні препарати, потрібно обов’язково зробити аналіз крові на протромбін. До кровоспинних засобів відносяться кровохлебка (коріння), пас­тушья сумка, спориш (горець пташиний), кропива пекуча і дводомна (квітки і листя), калина (кора), деревій (квітки і трава). Кожен з них може бути використаний окремо і у складі збору. Дієта. Така ж, як і в пункті А.

Психотерапія. Вранці, прокинувшись, проводити самонавіяння по формулі: «Щодня в усіх відношеннях мені стає все кращим і кращим, і незабаром я повністю видужаю (говорити пошепки, з вольовим зусиллям, 20 разів).

Профілактика. Сорокалітній жінці не слід міняти звичайний спосіб життя, якщо відчуває себе здоровою. Як їжа, так і робота, яку вона виконує, мають бути такими ж. Необхідно тільки одягатися тепліше і неодмінно почати правильно і регулярно (вранці, в обід і увечері перед їжею і сном) робити глибокий вдих з повільним видихом. Необхідно також уникати таких шкідливих впливів на загальний стан організму, як простуда, хвилювання, сидячий спосіб життя, бес­сонные ночі, будь-які надмірності; необхідно уникати негативних емоцій, утомливих рухів, не вживати м’ясо, алкоголь, тютюн, каву, гостру бринзу і соління. Корисна робота з помірним движени­ем – більше на відкритому повітрі, але без особливої напруги.

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.