Шуфрич: Алієв чудовий гравець, але поки не можемо дозволити собі такого рівня футболіста

Віце-президент ужгородського ФК детально розповів про "гарячу" зиму на трансферному ринку.

 

- Пане Олександре, позаду вже перший збір "Говерли", а нині ужгородці перебувають на другому. Не літали разом із командою до Туреччини? Чи в цьому немає потреби?

 

- Як один із керівників клубу також маю впродовж наступних двох днів відбути до Туреччини. Як це немає потреби? Просто проведення першого збору - компетенція тренерського штабу. Було запрошено дуже велику кількість гравців, яку переглядали спеціалісти. Не всі виконавці підходять під малюнок гри, створений В’ячеславом Вікторовичем. Все ж таки перший збір після відпустки не може дати достатньо інформації, чи зможуть ці гравці допомогти "Говерлі". У цьому питанні ми повністю довіряємо головному тренеру. Друге ж зібрання буде перевіркою футболістів, яких вирішили залишити в складі, чи відповідають вони наши м критеріям. Зможемо побачити їх безпосередньо у грі, тому до Туреччини вже поїхав спортдир Ряшко, а незабаром я також полечу.

 

- Другий збір також проводите в Туреччині, а зупинилась команда в п’ятизірковому готелі. Це не накладно для скромної "Говерли"?

 

- Передусім, хочу спростувати інформацію, що ми не можемо купувати гравців. Потрібно розуміти, що підписання контракту з вільними агентами - не безкоштовна процедура. За собою це несе чимало витрат, а особливо - виплат агентам. Думаєте, легко переконати гравця їхати саме в Ужгород? Ці суми еквівалентні грошам, які сплачують клуби за перехід гравця усередині чемпіонату. Тому теорія, що "Говерла" підсилюється без затрат - не є правдивою. Багато гравців, які наразі перебувають у розташуванні команд, навряд чи перейшли б до нас, якби ми були нібито бідним клубом. Згадайте також інфраструктуру, на яку недавно ми витратили мільйони гривень. Додайте сюди також витрати на перельоти, екіпірування та проживання команди…

 

Інша справа, що ми намагаємось не переплачувати. Можу навести приклад: Савич - хороший гравець, який нам допоміг, але умови, що поставив перед нами агент, не відповідають його навичкам. Тому не потрібно плутати нашу розсудливість із бідністю. Навіть, якщо мова йде про хорошого футболіста, який заграв у нас. Якщо взяти лідерів УПЛ та серії "А", то італійські команди теж можна назвати скромними. Відтак у нас рівняння на Європу, до якої ми ближче, ніж будь-хто у прем’єр-лізі.

 

Щодо готелів, то намагаємось обирати найкращі. Якщо не першого класу, то принаймні другого. Здається, не зупинялись ще у місцях, які б не мали хоча би чотири зірки.

 

- Чи всі трансфери та кадрові питання проходять через вас?

 

- Звичайно, всі трансфери проходять, так би мовити, через "ситечко". Спочатку це тренерський склад, який оцінює їхні можливості, далі - медичний огляд. Якщо всі умови виконуються, справа доходить до керівництва, котре, власне, й домовляється із гравцем про співпрацю. Хоча процес достатньо трудомісткий, у нас ця схема добре налагоджена, тому проблем останнім часом не виникало.

 

- Уже зрозуміло, що точно в команді не буде Лисенка, Тащі, Балашова, Пуканича та Леандро. Не хвилює, що кожного трансферного вікна колектив залишає значна кількість гравців?

 

- Грозний своєю роботою довів, що його філософія приносить результати. Уперше за дуже багато часу "Говерла" у зимове міжсезоння не тільки перебуває поза зоною вильоту, а й у значному очковому відриві від неї. Тому у нас немає підстав не довіряти В’ячеславу Вікторовичу, що, сподіваюсь, продовжиться й надалі. Звісно, ми можемо десь не погоджуватись, не підписавши якогось футболіста. Тому наставнику доводиться інколи коригувати свої трансферні плани. Проте до цього, щоправда, доходить украй рідко. Якщо не задовольнятимемо його здорові вимоги, то як ми можемо від нього потім вимагати результату?

 

- Також до вищезгаданого списку може приєднатись ціла низка футболістів. У Кополовця ще півроку контракт із "Говерлою", який клуб збирається розривати?

 

- Тут усе залежатиме від порядності та поваги до футболіста з боку "Карпат". У принципі, наш клуб готовий піти назустріч гравцю та львів’янам. Тільки не забувайте, що кошти платились за рік оренди, тому якщо знайдемо спільну мову з галичанами, тоді все вирішуватиметься на рівні керівництва. Дай, Боже, аби все склалось добре для Михайла, відтак дійшло до простої формальності.

 

- Цуррі нині перебуває на перегляді в "Севастополі". На яких умовах Дебатік переїхав на Кримський півострів?

 

- У Цуррі завершився контракт одразу по завершенні першої частини сезону, тому перебуває на перегляді в севастопольській команді він як вільний агент.

 

- Чурилов перейшов до "Іллічівця" теж як вільний агент?

 

- Щодо цієї ситуації, то хотів би її залишити без коментарів. Бажаю Олександру успіхів у новому клубі. Єдине - я здивований, що він продовжив виступи в Україні.

 

- Якої долі очікувати Єзерському, котрого теж не брали на збори? Запропонували йому роботу в структурі клубу?

 

- Єзерський точно залишиться у системі "Говерли". Наразі питання вирішується, в якому ранзі з нами працюватиме Володимир. До речі, в нього ще півроку контрактної угоди з нами.

 

- Розірвати контракт із Леандро - клопотання В’ячеслава Вікторовича?

 

- Так, це Грозний попросив. Вони з гравцем спілкувались на тему, що на нього ми більше не розраховуємо, відтак нормально розпрощались.

 

- Наскільки відомо, закарпатці не продовжували оренди з Лисенком, Тащі, Балашовим та Пуканичем. Чому ні з ким не вдалось продовжити співпрацю? Пам’ятаю, спілкувався із Лисенком, Володимир казав, що хотів би залишитись в Ужгороді.

 

- По-перше, з усіма колективами, з якими боремося за місця в середині турнірної таблиці, можемо конкурувати в фінансовому плані. Тому, якщо хтось не продовжив перебування в Ужгороді, це означає, що він нам більше не підходить. Тобто за бажанням тренера могли безпроблемно продовжити оренду з усіма, хто в нас був у першій частині змагань.

 

- Грозний також говорив, що ФК шукає нові команди Данді, Райчевичу, Сагайдаку, Микуляку, Лазевскі та Івашку. Як просувається процес у цьому напрямку?

 

- Це наша робота, котрою ми зараз займаємось. Комусь підшукуємо нову оренду, з кимось, можливо, розірвемо договір. Як тільки про щось домовимось, усе зможете побачити на офіційному сайті.

 

- Не склало труднощів залишити Буяльського та Люльку? Була інформація, що їх хотіло повернути "Динамо".

 

- У нас існує принципова домовленість із "Динамо", що вищезгадані виконавці перебуватимуть у "Говерлі", як мінімум, до кінця сезону.

 

- Натомість запросили Щацьких, Фещука, Акакпо, Герасим’юка та Дірсео. З ким було найважче домовитись та хто обійшовся клубу найдорожче?

 

- Уже Кадимян також підписав із нами контракт. Перш за все, зазначу, що в нас немає великого перепаду в заробітній платі, щоби не виникало конфліктів у колективі та підтримувався здоровий мікроклімат. Після того, як відбувся ребрендинг клубу та розпочали історію з чистого аркуша, запрошувати нових гравців стало простіше. Всі знають, що в нас присутня стабільність, зобов’язання перед футболістами виконуються, тому не виникає проблем під час трансферних вікон.

 

- Наступні на підході - Романчук та Вечурко?

 

- Усе залежить од них. Якщо В’ячеслав Вікторович дійде висновку, що вони можуть підсилити нашу команду, то ми, звичайно, будемо пропонувати контракти вищезгаданим футболістам.

 

- Питання із Галюзою закрите? Клуб таки не зміг йому гарантувати постійне місце в старті?

 

- Такі виконавці, як Галюза, Шацьких та Єзерський, - яскравий приклад справжніх професіоналів, які ведуть за собою команду. Але якщо тренерський штаб вирішив не запрошувати його на другий збір, то можу лише побажати Іллі всього найкращого у подальшій кар’єрі.

 

- А взагалі ще багато виконавців можуть поповнити лави "Говерли"?

 

- Думаю, що ні. Головне для нас - не кількість, а якість. Тому шукаємо винятково таких виконавців, які можуть конкурувати з гравцями, котрі зараз є в нашому колективі.

 

- Можете назвати найіменитішого футболіста, якого ви запрошували під час антракту? За цей час багатьом гравцям приписували інтерес із Ужгороду.

 

- Знаєте, підписання Шацьких теж багато чого варте. Недарма ж він обрав саме "Говерлу". Якщо взяти з того переліку гравців, яких ми запрошували та які були в нас на перегляді, то не можу когось виокремити. Точно скажу, що нам поки складно запрошувати виконавців, яких нам приписували ЗМІ впродовж зими. Серед таких людей був Алієв: Саша чудовий гравець, але поки не можемо дозволити собі такого рівня футболіста.

 

- Чи можна зробити висновок, що ситуація в країні жодним чином не впливає на становище вашого клубу?

 

- Політика і спорт повинні прямувати різними стежками. Хоча усвідомлюю, що в реальному світі це практично неможливо. Ми всі сподіваємось, що все вирішиться мирним шляхом. Маю надію, що ситуація незабаром вичерпає себе, відтак почнемо другу частину сезону без якихось негараздів.

 

- Судячи з такої активної роботи на трансферному ринку, задача перед клубом - явно серйозна

 

- Скажу, що ніхто й не ставив таких цілей, це питання навіть не розглядалось. На нашу думку, кадровий потенціал дозволяє нам вільно перебувати на 10–11 місці. Враховуючи ситуацію, яка склалась із київським "Арсеналом", завдання може коригуватись. Адже має відбуватися перерозподіл залікових пунктів, які здобули всі команди за першу частину сезону, тому очковий доробок може зменшитись. А ставити вищі цілі, коли відрив од наступної команди складає більше шести очок, нелогічно. Відтак потрібно посісти позицію не нижче 12-ї, а вниз ужгородці не дивляться.

ukrfootball.ua 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.