Суркіс може змінити Платіні на посаді президента УЄФА

Григорій Суркіс, який 2 вересня залишив пост президента Федерації футболу України, може в найближчі роки очолити УЄФА. Європейська преса називає Суркіса можливим наступником нинішнього президента УЄФА Мішеля Платіні. Сам Платіні збирається стати главою ФІФА, змінивши на цій посаді Йозефа Блаттера.
Як відомо, в 2011 році обидва головних футбольних чиновника продовжили в результаті безальтернативних виборів свої президентські мандати до 2015 року. Але в статутах ФІФА та УЄФА є параграф, в якому передбачено переобрання президента через два роки після останніх виборів. Це означає, що вже в 2013 році може відбутися зміна президентів в обох футбольних асоціаціях. У 2011 році Блаттер і Платіні залишилися на своїх посадах заради Євро-2012. Платіні зобов'язаний був довести почате до кінця. А Блаттер в свої 75 залишився тільки, щоб притримати місце для Платіні.
У свою чергу крісло глави УЄФА може зайняти хтось з числа 16 членів виконкому УЄФА, при цьому кандидату має бути не більше 70 років. Це істотно звужує коло претендентів. До переваг Григорія Суркіса перед іншими членами виконкому також відносять і те, що він голова комітету УЄФА зі змагань серед збірних, одного з найважливіших в структурі УЄФА.
Фору над іншими кандидатами дає Суркісу проведення домашнього Євро і багаторічне керівництво Федерацією футболу в Україні, що сприяло кар'єрному росту в УЄФА.
З потенційних конкурентів Суркіса європейські ЗМІ виділяють лише іспанця - Вільяра Льона.
Джерело:gazeta.ua
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.