Академік Галина Білоклицька: «Приємно, що в Ужгородському університеті розуміють зв’язок додипломної та післядипломної освіти»

Одна із найвідоміших фахівців стоматології, педагог із багаторічним стажем, голова Асоціації пародонтологів України, доктор медичних наук, професор, академік УАН, завідувач кафедри Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика Галина Білоклицька прочитала лекцію інтернам стоматологічного факультету Ужгородського національного університету. Йшлося, зокрема, про хворобу, яка вражає майже 90 % українців, але при цьому, як не парадоксально, досі в державних медзакладах немає лікарів саме цієї вузької спеціалізації.

 

- Ви працюєте зі студентами, інтернами та лікарями усієї України, яке враження на Вас справила ужгородська аудиторія і як пройшла сама лекція?

 

- Ми говорили про методи профілактики, діагностики та лікування хвороб пародонту, системні і місцеві фактори ризику. Простіше кажучи, йдеться про захворювання та підвищену чутливість твердих тканин зубів. Щодо присутніх на лекції, вони мали можливість ставити питання, спілкуватися було цікаво. Ваші інтерни не відрізняються від наших.

На мене сильне враження справила університетська клініка. Це клініка, яка відповідає європейським стандартам. Сучасне устаткування, можливість для індивідуальної роботи кожного студента. А це дуже важливо. Стоматологія - спеціальність мануальна, а тут є всі можливості для освоєння мануальних навиків. Для мене було честю познайомитися з ректором університету професором Федором Ващуком, деканом стоматфакультету професором Юрієм Перестою. В УжНУ дуже прогресивне керівництво, приємно, що тут розуміють зв’язок додипломної та післядипломної освіти. Також позитивно вражає те, що декан, не будучи стоматологом, дуже глибоко володіє проблемою і розуміє вузькі питання спеціальності.

 

- Як Ви оцінюєте роботу стоматологічного факультету УжНУ загалом?

 

- Як я вже сказала, вражає наявність сучасної клініки, для студентів створені усі можливості розвиватися і здобувати професійні навики. Хочу додати, що очолюють університет та факультет люди, які є реформаторами у науці та медицині, це дуже важливо сьогодні. Приємно, що випускники нашої медичної Академії Євген Костенко та Оксана Клітинька зайняли гідні посади в УжНУ та викладають на стоматологічному факультеті.  Дуже важливим є поєднання молодіжного підходу і мудрості досвідчених професорів. З вашим професором Анатолієм Потапчуком, наприклад, ми співпрацюємо вже багато років. Таке єднання академізму і новаторства - воно безумовно повинно принести велику корить для розвитку педагогічного і навчального процесу.

 

- На скільки загрозливою для українців є проблема хвороб пародонту?

 

- Це дуже велика проблема сьогодні, бо фіксується надзвичайно висока захворюваність тканин пародонту. Так, серед людей віком понад 40 років рівень захворювання сягає 86 %. На жаль, в Україні при цьому немає спеціальності лікар-пародонтолог.

 

- Для Закарпаття ця жахлива статистика також актуальна?

 

- У вас є місцевості з пониженим вмістом фтору, тому на перший план виходять хвороби твердих тканин зубів. Щодо пародонту, як і в інших регіонах, не вистачає спеціалістів - у зв’язку з відсутністю у бюджетних лікувальних закладах лікарів-пародонтологів. В Україні з 2006 року існує Асоціація пародонтологів, я маю честь бути її президентом. Діють14 відділень Асоціації по вій Україні, в Ужгороді її відділення очолює професор Анатолій Потапчук.

На жаль, проблема хвороб пародонту стосується не лише дорослих, а і дітей. У 12-річних вже трапляються ознаки катарального гінгівіту, у декого наявні і пародонтальні кишені.

 

- Асоціація, яку Ви очолюєте, допомагає виправити ситуацію щодо освіченості медиків у цій сфері?

 

- Так, Асоціація об’єднує віх лікарів, яких цікавить проблема захворювань тканин пародонту. По-друге, ми, дотримуючись ідеї безперервного навчання, проводимо конференції, щоб інформувати лікарів про нові методи діагностики, лікування та профілактики цього виду захворювань, а також інформувати населення про цю проблему, щоб люди знали куди можуть звернутися за високоспеціалізованою стоматологічною допомогою.

 

- Як запобігти цим хворобам і убезпечитися від пародонтиту та гінгівіту?

 

- Найкращий спосіб – це ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота, здоровий спосіб життя, який передбачає якісне харчування з достатньою кількістю вітамінів С, Е, А, вітамінів групи D, мікроелементів, серед яких провідне місце займають кальцій, фосфор, магній, вітається заняття спортом.

 

- Ви вперше в Ужгороді? Яке враження справило на Вас місто?

 

- Вперше, частіше приїжджаю до Львова, де кожної весни триває масштабна науково-практична конференція. Ужгород - дуже симпатичне місто, після лекції я відвідала картинну галерею, оскільки захоплююся мистецтвом. Тут дуже відчувається вплив Заходу, Європи. Але вважаю, що найголовнішою перевагою міста є люди, які в ньому живуть. На мене позитивне враження справив ректор УжНУ, декан стоматфакультету професор. «Не место красит человека, а человек место». З’явилося бажання повернутися у це місто ще раз – завдяки спілкуванню з такими високоерудованими людьми.

 

- Вам особисто подобається стоматологія?

 

- Я віддала їй усе своє життя. І це щастя, коли хобі та професія збігаються. Я люблю людей, люблю молодь, у мене багато аспірантів, кандидатів наук, яких я підготувала. Усі свої знання намагаюся передати молодим колегам. Тому мене особливо радує, що наші випускники отримали гідні посади і повагу в Ужгородському національному університеті.

 

Ганна Тарканій

 

Довідка:

Галина Білоклицька – Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика директор стоматологічного практично-навчального центру, завідувач кафедри терапевтичної стоматології, доктор медичних наук, професор, Академік УАН, Заслужений діяч науки і техніки України, Президент Асоціації лікарів-пародонтологів України.

Джерело:УжНУ

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.