Турнір "Мукачівське літо 2012": як це було (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 Шостий рікпоспіль наше місто гостинно прийняло учасників міжнародного шахового фестивалю «Мукачівське літо». Вже традиційно в останній тиждень червня до Мукачева приїжджають любителі шахів з усіх куточків України та з-за кордону, щоб позмагатись за чорно-білою дошкою. Цьогорічний фестиваль зібрав 244 учасників з шести країн та майже з усіх областей України. Значно зріс, у порівнянні з попередніми роками, професійний рівень учасників, серед яких було три міжнародні гросмейстери і більше тридцяти майстрів. Такого рівня змагань в Україні проводиться всього декілька на рік, але наш фестиваль однозначно є лідером. І не тільки за кількістю учасників та їх кваліфікацією, а й за рівнем організації, суддівства, проведення і, врешті-решт, гостинністю мукачівців (що особливо відмітили гості фестивалю).

На урочистому відкритті учасників привітав міський голова Золтан Золтанович Лендьєл. Він висловив задоволення з приводу того, що така велика кількість людей займається високоінтелектуальним видом спорту, що є ознакою високого рівня суспільства, запорукою його успішного майбутнього. Гостей фестивалю вітали також Олександр Галай (президент федерації шахів Закарпатської області, Йозеф Реш – головний спонсор фестивалю, Захар Єфіменко – міжнародний гросмейстер і олімпійський чемпіон. Чудовим подарунком для учасників став виступ юної співачки Яночки Решко, яка є лауреатом численних всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів.

Про перебіг подій у змаганнях, про драматизм і напругу боротьби, про перипетії баталій за дошкою можна б написати окрему статтю. Всього цього було вдосталь. Були і дитячі сльози від гіркоти поразки і невимовна радість з приводу чудових перемог, емоції переповнювали усіх без винятку причетних до шахового свята. Та все ж, однією з цілей таких змагань є визначення кращих. Тому, коротко про лауреатів. Переможцем головного турніру і володарем Кубку «Мукачівське літо – 2012» став міжнародний майстер з Одеси Станіслав Богданович. На крок позаду нього опинився чернігівський міжнародний майстер Олександр Носенко, який неодноразово перемагав на мукачівських турнірах. «Бронзу» здобув львівський міжнародний гросмейстер Михайло Козаков. Виступ мукачівців у цьому турнірі загалом можна вважати вдалим – сьоме місце у нашого земляка міжнародного гросмейстера Сергія Овсєєвича, а на14-й сходинці – майстер ФІДЕ Роберт Орос.

У турнірі «В», де змагались шахісти рівня кандидата у майстри спорту і нижче, перемогу здобув 18-річний Сергій Муха з Чернігова, випередивши червоноградця Ігора Лещишака та Павла Алаєва (Харків). У цьому турнірі відзначились успішним виступом мукачівці Володимир Коворданій (8 місце) та Ростислав Лук’янчук (13-й).

Турнір «С», де змагались шахісти 1996 року народження і молодші, виграв херсонський кандидат у майстри спорту Олександр Скляров. На другій і третій сходинках розташувались шахісти зі Львівщини Дмитро Воробець та Дмитро Мерва. Сьоме місце тут посів наш земляк Андрій Вачиля, на восьмому Ірина Шуста з Волівця.

У змаганні наймолодших шахістів (до 2000 року народження) почесний Кубок здобув Олексій Ткаченко з Черкас, на крок випередивши мукачівського першорозрядника 10-річного Сашка Решетаря. Третє місце у Світлани Фем’як з Івано-Франківщини. Успішним був виступ у цьому турнірі й інших вихованців мукачівського дитячо-юнацького шахового клубу «32х64» : Ярослав Щербак (9 років) на четвертому місці, Генадій Гершкович – 6-й. Продемонстрували хорошу гру і показали хороший результат Максиміліан Бакалов, Юрій Паук, Максим Невідомський, Дана Гершкович.

«Родзинкою» фестивалю став конкурс дитячого малюнку на асфальті на шахову тематику. Дітки виявили неабияку фантазію, вміння та наполегливість, демонструючи свої творчі здібності. Журі довго вагалося при визначенні кращих робіт, але вибір потрібно було зробити. Переможцем визнано Ігора Добоша з Дрогобича, Лідію Юдіну з м.Южне Одеської області та Генадія Гершковича (Мукачево). Відзначено також малюнки Владислава Шляхтуна (Вінниця), Світлани Фем’як (Івано-Франківськ) та Антона Кезлі (Харків).

Вже вдруге серед учасників фестивалю проводився конкурс «Міс Мукачівське літо». На інтернет-сторінці шахового клубу були розміщені фото всіх учасниць фестивалю і відвідувачі сайту мали змогу взяти участь у голосуванні. Біля двохсот листів надійшло на нашу адресу. З великою перевагою перемогу здобула Ірина Шуста з Волівця.

Фестиваль завершився, учасники роз’їхались по домівках, а організатори свята розпочали підготовку до «Мукачівського літа-2013», щоб зробити його ще більш яскравим і незабутнім.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За матеріалами шахового клубу "32х64"

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.