Cтудентське наукове товариство «Кліо» підсумувало свою діяльність

За звітом 2009-2012 років діяльності студентського наукового товариства «Кліо» (СНТ «Кліо»), координатором якого є к.і.н., доц. Данилець Ю. В., повідмляється про проведення понад двох десятків заходів, зустрічей, презентацій і студентських конференцій. Тематично наукові події стосувалися різного напрямку історичних досліджень – археології, етнографії, краєзнавства, церковної історії, біографістики, міжнародних відносин тощо.

Крім студентських наукових конференцій та семінарів, серед основних подій студентського наукового життя слід відзначити: успіх студентки О.Кичак, яка здобула друге місце на Всеукраїнському конкурсі студентів (керівник проф. Тиводар М. П); зустріч з надзвичайним і повноважним послом Великобританії в Україні Лі Тернером; відвідання презентації стрічки про Карпатську Україну «Срібна Земля – хроніка Карпатської України 1919-1939 рр.»; участь у презентації книг Я.Грицака, П.Р.Магочія, Ю.Андруховича та ін.

Результати студентських напрацювань публікуються у студентському збірнику наукових досліджень, а незмінним редактором збірника і науковим консультантом студентів з 2007 є викладач кафедри історії України к.і.н. доц. Скиба Іванна Іванівна. Вміщені у збірнику матеріали – це перші кроки молодих істориків на науковій ниві. Авторами статей є студенти І – ІУ курсів, спеціалісти та магістри денної і заочної форми навчання. Наукові праці студентів – невеликі за обсягом, але ґрунтовні, з певною новизною, історичні дослідження. Тематика досліджень є різноплановою, вона охоплює як розвідки краєзнавчого характеру та історії України, так і матеріали із всесвітньої історії та історіографії. Зауважимо, що основою для створення шести збірників стали не тільки теми виконаних курсових і дипломних робіт, виголошені на студентських наукових конференціях, але й наукові роботи кращих студентів історичного факультету. З року в рік викладачі спрямовують і підтримують своїх учнів до написання перших наукових праць, водночас виступають їх головними рецензентами та критиками. Показово, що з кожним роком кількість статей, поданих до збірника, збільшується. Плідно працюють не тільки окремі кафедри, але й факультет загалом.

Збірник публікується за рішенням Вченої ради історичного факультету. Він є корисним як для студентів університету, так і для учнів та вчителів загальноосвітніх шкіл Закарпаття. Станом на 2012 р. опубліковано 6 збірників студентських наукових досліджень.

Останнім заходом, проведеним 27 травня 2013 р. СНТ «Кліо» – Дні Європи в Україні, котрі святкуються щороку, починаючи з 2003 р. Сьогодні День Європи набуває для України нового звучання. Це день, коли Україна засвідчує свою вірність європейським принципам і цінностям. Неодноразово в своїй історіїукраїнці доводили, щодемократія, людська гідність і права людини є їх природною потребою, і вони готові їх захищати.

Члени студентського наукового товариства «Кліо» 27 травня 2013 року провели круглий стіл, під час роботи якого були заслухані та обговорені доповіді членів товариства, що стосувалися різних аспектів становлення та діяльності ЄС.

 

 

Інформацію підготував

Віктор Кічера

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.