В УжНУ діятиме інноваційний Навчально-науковий інститут інформаційно-комунікаційних технологій

Під час спільного засідання Вчених рад УжНУ і ЗакДУ, напередодні приєднання державного університету до національного, було ухвалене одне з найбільш прогресивних рішень серед інших реформаторських процесів, що тривають у сфері вищої освіти області. Йдеться про створення Навчально-наукового інституту інформаційно-комунікаційних технологій. Саме ця структура має на меті, відповідно до вимог часу, зорганізувати освітній і науковий процес із застосуванням новітніх технологій.

Презентацію про стратегічну мету і завдання Інституту членам Вченої ради продемонструвала в.о. директора структури к.ю.н., проф. Оксана Ващук. За її словами, одна з цілей Інституту - реалізація концептуальних засад розвитку електронної освіти в Україні. А серед його завдань - створення умов для оновлення форм, засобів, технологій та методів викладання, розповсюдження знань на основі інформаційних технологій; розширення доступу до ресурсів університету, створення умов для використання потенціалу е-навчання студентами та побудови власної траєкторії навчання; забезпечення умов інтеграції університетської електронної освіти до світового освітнього простору та інші.

Фахівці Інституту працюватимуть і над оновленням та підвищенням ефективності системи адміністративного управління навчальним процесом за допомогою ІКТ та над створенням економіко-господарського механізму комерціалізації власних наукових розробок інституту.

Експерти розробили Програму діяльності Інституту до 2020 року.

Йдеться про впровадження та розробку власних сучасних технологій для розвитку критичного мислення, технологій проектування, модульного навчання, інтерактивних технологій. Серед напрямів роботи – створення електронних навчальних методичних комплексів (ЗакДУ вже має досвід видання електронних підручників); впровадження електронного освітнього процесу для забезпечення дистанційної форми навчання в університеті; забезпечення загального доступу усіх учасників навчального процесу до навчальних матеріалів в електронному вигляді (е-content); сприяння розробці електронних навчальних курсів (e-content) та забезпечення можливостей їх використання студентами.

Інститут сприятиме публікації університетських наукових періодичних видань у електронній формі. Організовуватиме та проводитиме постійно діючий науковий семінар для студентів, аспірантів та молодих викладачів «Новітні технології навчання». Планується і створення єдиного у краї «Музею обчислюваної техніки» та його віртуального (більш інформаційного) аналогу в Інтернеті.

У планах Програми також численні заходи з технічної оптимізації вишу (серед них - об’єднання всіх навчальних корпусів та гуртожитків в єдину корпоративну Інтернет-мережу на базі оптоволоконних ліній; встановлення безкоштовних Wi-Fi хот-спотів у всіх навчальних корпусах та гуртожитках університету; оновлення парку персональних комп’ютерів, встановлення інформаційних кіосків у фойє усіх корпусів (електронний доступ до розкладів, локальної версії сайту університету тощо) та чимало інших.

Серед напрямів роботи – академічне ліцензування, а також розробка та впровадження власного програмного забезпечення, впровадження інформаційних технологій не тільки в освітній процес та наукові дослідження, а й у адміністративну діяльність.

 

УжНУ

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.