УжНУ представлено на солідному науковому форумі в Києві (ФОТО)

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник спільно з Київською духовною академією і семінарією УПЦ (МП), Центром археології Києва Інституту археології НАН України, Центром пам’яткознавства НАН України та Українським товариством охорони пам’яток історії та культури провели одинадцяту Міжнародну наукову конференцію «Церква – наука – суспільство: питання взаємодії», присвячену пам’яті митрополита Євгенія (Болховітінова).

У роботі конференції взяли участь понад 100 науковців – докторів та кандидатів наук – істориків, архівознавців, мистецтвознавців, пам’яткознавців, археологів, богословів з різних міст України (Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Полтави, Миколаєва, Луцька, Чернівців, Ужгорода, Житомира, Переяслава-Хмельницького, Умані, Чигирина, Кам’янця-Подільського, Нововолинська), Російської Федерації (Санкт-Петербурга, Волгограда, Тули, Калуги, Тюмені, Єкатеринбурга, Ростова), Польщі (Познані, Ченстохова) та Республіки Білорусь (Мінська).

Від УжНУ у конференції взяв участь кандидат історичних наук, доцент Юрій Данилець.

У перший день (29 травня) було проведено пленарне засідання та робота секцій «Церква з найдавніших часів до кінця XVIII ст.: історичні, історіографічні та джерелознавчі студії», «Дослідження та збереження пам’яток матеріальної культури релігійного призначення».

На другий день роботи (30 травня) науковці працювали в секціях «Археологічні дослідження пам’яток церковної давнини», «Церква в XIX-XX столітті: джерела, історія та історіографія». Стосовно секції «Церква в XIX-XX столітті: джерела, історія та історіографія», в якій працював науковець з Ужгорода, то вона працювала в Церковно-археологічному музеї Київської Духовної Академії. Модераторами секції виступили проректор КДА з науково-богословської роботи к.і.н. Володимир Бурега та співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Костянтин Крайній.

31 травня відбулося засідання круглих столів «Живописна школа Києво-Печерської лаври: проблематика і перспектива дослідження (до 250-ліття з дати офіційного заснування)» (1000-1200); «Нові чудеса отців Печерських: «Тератургіма» Афанасія Кальнофойського крізь 375-літню історію» (1200-1400); «Поховальні пам’ятки Київщини: проблеми дослідження та охорони» (1400-1600).

Під час реєстрації учасники конференції отримали друковану продукцію про Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та збірник матеріалів наукового форуму.

 

 

 

УжНУ

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.