Аби відпочиник на приніс лиха

Влітку чимало громадян полюбляють проводити свої вихідні на природі, зокрема в лісі. Як правило, такий відпочинок не обходиться без вогнищ.

 

При цьому люди нерідко забувають, що розпалювати багаття у лісопарковій зоні – небезпечно, оскільки на поверхні ґрунту залишається багато минулорічного сухого листя, трави, які здатні зайнятися від найменшої іскри.

 

Як свідчить статистика, у більшості випадків пожежі виникають через необережність людей, які забувають загасити вогнище, кидають недопалки тощо. Саме тому управління ДСМНС України в Закарпатській області звертається до закарпатців із проханням бути особливо обережними та уважними у літній період під час відпочинку на природі. Тут варто пам’ятати основні правила пожежної безпеки. Місце для розпалювання вогню потрібно очищати від сухої трави, листя та обкладати каменями чи обсипати землею. Не можна розкладати вогнища у заборонених місцях, поблизу звисаючої крони дерев, залишати багаття без нагляду. Після відпочинку вогонь потрібно залити водою або засипати землею.

 

Пам’ятайте! Вогонь поширюється швидко, він може виникнути навіть від маленької іскри і завдати непоправних втрат. Тільки дотримання правил пожежної безпеки дасть змогу уникнути лиха та зберегти природу Карпат для нащадків.

 

Це стосовно пожежної безпеки, пов’язаної з відпочинком громадян на природі. Але відомо також багато випадків виникнення пожежі внаслідок необережної поведінки з вогнем громадян у домашнім умовах. У зв’язку з цим Державний пожежний нагляд попереджає, що не можна залишати без належного догляду розпалені вогнища, увімкнутими побутові електроприлади, запалені газові плити та печі. Слід придбати засоби пожежогасіння. У випадку виникнення пожежі необхідно відразу телефонувати на 101.

 

Якщо ж все-таки довелося опинитися в осередку пожежі, то потрібно опанувати себе, не панікувати, не приймайте поспішних, необдуманих рішень. Гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами. Після виходу з осередку пожежі, слід повідомити місцеву адміністрацію та пожежно-рятувальну службу про місце, розміри та характер пожежі. Окрім цього, не варто нехтувати правилами безпеки життєдіяльності.

УМВС України в Закарпатській області

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.