Традиційно влітку змії беруть в полон закарпатські землі та ліси (ВІДЕО)

 Їхні кубла повсюди. Найбільше змій – у гірських районах. Заполонили ліси і наступають на села. Цьогоріч вкусили вже двадцять одну людину. На щастя, вижили всі постраждалі. 

На дачі під Ужгородом чоловік щодня бачить вужів, полозів і мідянок. Вони повзають між грядками, вилізають із нір і гріються під хатою. Досвідченого рибалку Сергія Лупича гадюка кусала двічі – в руку і стегно. Чоловік розповідає – перед атакою змія попереджає шипінням. Любить сухі сонячні місця. Помітивши гадюку, краще тихенько її обійти або почекати, поки відповзе.

 

«Вужів купа там у нас є, полозів, мідянки бачив кылька разыв. У мене утонула одна там, де вода у мене. Полози є. Я маю навіть півтораметрового. Вважаю його своїм. Я часто його бачу», – говорить рибалка Сергій Гальчак.

 

Зоологів стрімке збільшення популяції змій лише тішить. Кажуть, років зо тридцять тому плазунів було більше. Та люди їх знищили.

 

На Закарпатті чотири види неотруйних змій – вужі водяний і звичайний, мідянка та полоз. Останні два – у Червоній Книзі України.

 

А от небезпечна – отруйна гадюка звичайна. Завдовжки шістдесят сантиметрів, колір від сірого до коричневого. Має темну зигзагоподібну лінію вздовж хребта.

 

Активному розмноженню гадюк сприяє спека та відсутність колгоспів. Хімія вбивала комах і гризунів, однак тепер їжі вдосталь. Тож полози виростають до двох з половиною метрів.

 

«Такі полози таких розмірів зустрічалися ще у 70-х, 60-х роках. Зараз знову таки поновлюються популяції таких великих. Вони просто доходять такого віку. Загалом дійсно вони зустрічаються у себе там на батьківщині, в Італії, зустрічаються полози до 3 метрів. Це властиві їм розміри», – розповідає зоолог Федір Куртяк.

 

Медики радять: якщо вкусила змія, треба негайно накласти пов’язку вище рани і чимдуж бігти в лікарню. Там є протиотруйна сирОватка. Головне – не нервувати, щоб не піднявся тиск і не прискорилося серцебиття. Бо так отрута швидше поширюється організмом.

 

«Накласти не тугу а пов’язочку таку і зразу звертатися до лікарів. Це безпосередньо. Ні якому разі, як було прийнято раніше, відсмоктувати у місці укусу кров, це абсолютно не потрібно», – розповідає директор Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги Фома Білинець.

 

Торік до лікарень потрапило одинадцять покусаних зміями закарпатців. Нині вже вдвічі більше. Тож варто бути надзвичайно уважними на природі і біля водойм.

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.