19 липня найстарішому вишу краю УжНУ виповнюється 67 років

 Установчий документ мав назву «Постанова Секретаріату Центрального Комітету Комуністичної Партії Закарпатської України та Народної Ради Закарпатської України з дня 19 липня 1945 року, м. Ужгород, про утворення Закарпато-Українського Університету». 

У постанові йшлося про чотири факультети (історичний, філологічний, біологічний, медичний), приміщення, набір студентів (оголошено наступного дня — 20 липня) та початок їх навчання, стипендії, викладацький склад, бібліотеку. Основні вступні іспити проводилися з 1 по 20 вересня 1945 року, зарахування — із 20 до 25 вересня, потім із 15 жовтня працювали підготовчі курси та, зрештою, 1 лютого 1946 року до занять приступили перші студенти.

Згідно з наказом уповноваженого НРЗУ в справах освіти Івана Керчі від 27 вересня 1945 року, відповідальним за роботу з організації Державного Закарпато-Українського університету призначили інспектора середніх шкіл, російського філолога Степана Добоша (1912 — 1978). Його, уродженця села Обава на Мукачівщині, донедавна вважали першим ректором.

Насправді першого ректора призначено наказом по народному комісаріату освіти УРСР від 5 листопада 1945 року. Ним став кандидат хімічних наук, доцент Аркадій Курішко (1902 — 1986), родом із Черкащини. Він приступив до роботи 27 листопада 1945 року як ректор Закарпатського державного університету і видав відповідний наказ за № 1.

У Києві 18 жовтня 1945 року з’явилася постанова Ради народних комісарів УРСР і Центрального комітету КП(б)У «Про відкриття державного університету в м. Ужгороді». Її підписали голова Ради народних комісарів УРСР Микита Хрущов і секретар Центрального комітету КП(б)У Дем’ян Коротченко. Мовилося про клопотання Народної Ради Закарпатської України, було доручено вирішити прикладні питання в межах республіканської компетенції.

Позаяк Микита Хрущов піднявся кар’єрними сходинками ще вище, то проміжна дата 18 жовтня 1945 року стала «світлом у кінці тунелю» у мрії закарпатців про власний університет. Чому проміжна? У Москві на початку літа 1946 року вийшли два документи російською мовою. Вони названі однаково: «Про відкриття Ужгородського державного університету в м. Ужгороді Української РСР». Це постанова Ради міністрів СРСР від 28 травня та її дубляж — наказ міністерства вищої освіти СРСР від 7 червня.

У перший рік заснування університет змінив декілька власних назв (Державний Закарпато-Український університет, Закарпатський державний університет, Державний університет у м. Ужгороді). 28 травня 1946 року навчальний заклад отримав офіційну назву – Ужгородський державний університет. Вона протрималася до 19 жовтня 2000 року, коли указом президента України з’явився Ужгородський національний університет.

 

Джерело: УжНУ

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.