Закарпатські "свободівці" здійснили сходження на Яворину (ФОТО)

Близько сотні закарпатських «свободівців» з Ужгорода, Мукачева, Виноградівського, Іршавського та Ужгородського районів узяли участь у щорічному Всеукраїнському наметовому спортивно-патріотичному таборі ВО «Свобода» «Яворина-2013», який нещодавно відбувся поблизу села Липа на Івано-Франківщині. Починаючи з 1988 року, туди з’їжджаються «свободівці» з усієї України, аби вшанувати пам’ять полеглих вояків старшинської школи УПА «Олені» та крайового провідника ОУН-УПА Прикарпаття Ярослава Мельника («Роберта»).

 

Щороку все більше закарпатців беруть участь у цьому заході. Цьогоріч приїхали на «Яворину-2013» й заступник голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, народні депутати від ВО «Свободи» Ігор Мірошниченко, Ігор Швайка, уповноважений націоналістичного об’єднання на Закарпатті Валерій Черняков та інші. В рамках заходу відбулося урочисте віче, спортивні змагання та конкурс патріотичної пісні. Проте апогеєм масового зібрання вважається похід на гору Яворина, де розташований цвинтар Поля (від імені начальника старшинської школи УПА «Олені» Польового, який загинув від рук НКВД разом із стрільцями та охороною 15 жовтня 1944 року), а також криївка Ярослава Мельника, в якій він підірвався разом із дружиною, сином та охоронцями, серед котрих був зрадник.

 

Наприкінці 90-х років місцевий житель віднайшов ті місця й могили у заростях. Відтак люди з навколишніх сіл відновили на Яворині цвинтар Поля, провели реконструкцію бункера. Щороку на цьому місці відбувається хресна хода та молитва біля 12-ти встановлених хрестів. Кажуть, що кілька років тому на Яворині була донька «Роберта», яка на час загибелі батьків мала два рочки й виросла поміж місцевих людей.

 

У сходженні на круті схили Яворини брали участь й виноградівські «свободівці», які повернулися з походу сповнені незабутніх вражень і надзвичайного заряду енергії.

 

Володимир ПАЛІНКАШ

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.