На Виноградівщині археологи знайшли скарб ? (ФОТО)

Королівський замок Нялаб у період свого розквіту ( ХYI-ХYII cт.) був визначним економічним, культурним, військовим центром Закарпаття. Така репутація, звичайно, приваблює істориків, які сподіваються через дослідження замку розкрити таємниці життя та побуту тогочасного населення нашого краю.

 

 

Науковці Ужгородського національного університету кілька років поспіль ведуть розкопки на території королівської замкової гори. Справа ця дуже важка, адже доводиться прокопуватися як мінімум через чотириметрові завали каменю і глини, щоб досягнути до так званого культурного шару. Як розповів керівникік археологічної групи Ігор Прохненко, в минулому році вдалося віднайти багато керамічних виробів, в тому числі дорогих кахлів, із яких тоді складали печі для обігріву помешкань. Цей кахель везли із Чехії, Австрії Італїі, тому він був доступний тільки дуже заможним людям, якими , власне, і були власники замку Перені . Є кахлі із зображенням їх сімейного герба, очевидно, зроблені на спеціальне замовлення.

 

А в цьому році дослідники натрапили на збройний склад, де виявили гарматні ядра, мушкетні кулі та мисливський дріб. А найціннішими знахідками археологи вважають срібні монети, адже за ними легко встановити дату тої чи іншої події. На одній з них чітко видно - 1508 рік, на іншій дата стерта, але із зображення імператора Леопольда можна легко встановити період її випуску.

 

За словами істориків, вони мають намір і далі вести систематичні розкопки замку Нялаб, оскільки на жодному із інших закарпатських замків не було знахідок, вартих уваги.

 

"Новини Виноградівщини"

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.