У Великоберезнянській РДА на порядку денному - питання захисту культурної спадщини

Відбулася нарада під керівництвом в.о. голови райдержадміністрації Вадима Шелемона стосовно захисту культурної спадщини району.

На території Великоберезнянського району нараховується 37 об'єктів, що відносяться до пам'яток культурної спадщини. Це 8 дерев'яних церков, 6 заказників місцевого значення, 1 пам'ятка природи загальнодержавного значення, пам'ятки природи місцевого значення, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення, 13 джерел, геологічна пам'ятка.

Основною проблемою у сфері охорони культурної спадщини є відсутність паспортів на кожен з об'єктів культурної спадщини. Так, для того, щоб виготовити паспорти на кожну з пам'яток архітектури (дерев'яні церкви) необхідно близько 10 тис. грн., а в сумі на всі вісім пам'яток - 80 тис. грн. Пам'ятки потребують реставраційних робіт, зокрема, - дахи, стіни, фундаменти.

Так, всі пам'ятки культурної спадщини знаходяться на території сіл та належать сільській раді або релігійній громаді. Але ні релігійна громада, ні сільська рада не забезпечують хоча б часткове утримання пам'яток в належному стані. Виникли, також, проблеми у справі збереження традиційної архітектурної спадщини внаслідок відновлення храмів тими ж релігійними громадами, які проводяться, в основному, без погодження з органом охорони культурної спадщини. У Законі України „Про охорону культурної спадщини” чітко визначено, що будь-які ремонтні, реставраційні чи реабілітаційні роботи проводяться виключно за наявності погодження з органом охорони культурної спадщини, а виконання робіт потребує якнайменших змін і доповнень пам'ятки та забезпечення її матеріальної автентичності.

Про це "Анонс Закарпаття" повідомили в Великоберезнянській РДА

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.