Про рекреацію в лісах говорили на семінарі Федеральної служби лісів США, що пройшов на Рахівщині

Наприкінці вересня цього року в гірському селі Костилівка Рахівського району, за сприяння Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» на базі Костилівського лісництва цього господарства відбувся навчальний семінар з питань рекреації на лісових територіях. Даний семінар було проведено завдяки співпраці відділу Міжнародних програм Федеральної служби лісів США з громадською організацією ФОРЗА для працівників державних лісогосподарських підприємств, адміністрацій природоохоронних територій з Закарпатської таІвано-Франківської області. У семінарі взяли участь 30 осіб.

 

Для проведення семінару Федеральною службою лісів США був залучений спеціаліст з багаторічним досвідом у питаннях рекреації, створення та утримання туристичних стежок та інфраструктури на лісових, у тому числі заповідних, територіях – Патрік Кук, який на даний час працює на посаді керівника програми суспільного використання віддалених лісових будиночків Національного лісового заказника Чугач в Алясці.

 

Протягом першої, «кабінетної» частини семінару, Шелія Слемп, спеціаліст відділу Міжнародних програм Федеральної служби лісів США зробила огляд роботи Федеральної служби лісів США, структуру лісів та заповідних лісових територій, після чого пан Кук розповів про роботу Національного лісового заказника Чугач в напрямку створення та підтримання інфраструктури для рекреації і туризму і навів детальні приклади будівництва туристичних стежок на лісових територіях: проектування, інструментарій, що використовується, природні матеріали тощо. До слова, Патрік Кук є спеціалістом з так званих «первісних вмінь», тобто дуже простих традиційних робіт, і саме ці вміння він пропагує у своїй роботі. Багато ілюстрацій до презентації пана Кука демонстрували роботу волонтерів, які забезпечують велику частину робіт з створення рекреаційної інфраструктури в лісах і заповідниках США. Більше про організацію і мотивацію волонтерів розповіла Шелія Слемп, яка сама регулярно бере участь у волонтерських роботах. Учасники семінару мали досить багато запитань до американських колег, починаючи з загальних питань, таких як організаційна структура управління лісовими ресурсами в США і конкретно щодо будівництва туристичних стежок у лісах.

 

Крім американських колег, під час семінару виступили українські учасники: Олена Слободян, науковий співробітник природного заповідника Горгани, розповіла про свою участь у Міжнародному семінарі з питань менеджменту природоохоронних територій, що проходив у національному парку Глейшер, штат Монтана, США; Валентин Волошин, радник Ужанського національного природного парку, координатор Берґвальдпроекту в Україні, у якості прикладу до презентації Шелії Слемп представив ідею міжнародних волонтерських таборів Берґвальдпроект, спрямованих на покращення гірських лісів, які, власне, можуть допомогти лісогосподарським підприємствам залучити добровольців для створення у тому числі туристичних стежок і об’єктів рекреаційної інфраструктури.

 

Після обіду обговорення питань рекреації перейшло в ліс, де на прикладі конкретної місцевості учасники обговорили, як саме створювати рекреаційну інфраструктуру, не оминувши питання наближеного до природи лісівництва, яке є основою для рекреаційної діяльності на лісових територіях. Оскільки в даному семінарі також взяв участь швейцарський лісівник, експерт з різновікового лісівництва (нам відомого, як наближене до природи лісівництво), Еріх Обергольцер, учасники мали змогу отримати одразу кілька фахових думок з приводу господарювання в гірських лісах, яке забезпечує виконання лісами усіх його функцій, включаючи рекреаційну.

 

Оскільки питання рекреації та туризму на лісових територіях не дуже часто з’являються у порядку денному лісогосподарських підприємств області, від імені всіх учасників наша громадська організація дякує Федеральній службі лісів США і її представнику – Шелії Слемп, за співпрацю і бажання допомагати лісам і лісівникам України.

Про це "Анонс Закарпаття" повідомили в Рахівській РДА

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.