Святкування 30-річчя відновлення древньої Перемишльської єпархії (ФОТО)

30 жовтня у м. Санок (Польща), на запрошення Високопреосвященнійшого Адама (Дубец), архієпископа Перемишльського і Новосончеського, ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, професор архімандрит Віктор (Бедь) прийняв участь у святкуванні 30-річчя відновлення історичної Перемишльської єпархії Польської Православної Церкви та 30-річчя перебування на кафедрі правлячого архієпископа владики Адама.

Перемишльська єпархія була заснована біля 1120 року, за часів давньоукраїнської держави Русі-України (в межах Галицько-Волинського королівства) у складі Української (Руської) Церкви Константинопольського патріархату (з центром митрополії у Києві). 1691 року, під натиском Римо-Католицької Церкви та Польської влади, Перемишльську православну єпархію було ліквідовано. У 1983 році рішенням Собору єпископів Польської Православної Церкви єпархію було відновлено під назвою Перемишльська і Новосончівська та 30 жовтня цього ж року її правлячим архієреєм було призначено Високопреосвященнійшого владику Адама.

Під час святкувань, з благословення Високопреосвященнійшого владики Адама, архімандрит Віктор (Бедь) очолив святкову Божественну літургію в кафедральному соборі Пресвятої Трійці м. Санок.

По завершенню Божественної літургії, з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, архімандрит Віктор (Бедь) привітав Вископреосвященнійшого владику Адама, духовенство та прихожан із славними ювілеями, та подарував факсимільну копію Пересопницького Євангелія, що було перевидано Ужгородською українською богословською академією до 1150-річчя заснування Української Православної Церкви у складі Константинопольського патріархату (з центром митрополії у Києві).

Зважаючи на заслуги перед Православною Церквою, з нагоди 30-річчя відродження Перемишльської єпархії та 30-річчя перебування на Перемишльській і Новосончівській кафедрі, з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, архімандрит Віктор (Бедь) удостоїв Високопреосвященнійшого владику Адама ордена Української Православної Церкви святителя Феодосія Чернігівського.

Прес-служба УУБА-КаУ

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Перемишльська єпархія була заснована біля 1120 року (поч. ХІІ ст.) у складі Української (Руської) Церкви Константинопольського патріархату. Після переїзду титулярних київських митрополитів до західно-північних улусів (областей) Золотої Орди та створення, для духовного оформлення історичної Русі-України, Галицької митрополії (поч. ХІУ – поч. ХУ ст.), входила до її складу. В період подальшого перебування західноукраїнських земель у складі Польської держави (Речі Посполита), Перемишльська православна єпархія відмовилась прийняти Берестейську унію 1596 року, за що була піддана гонінням та утискам з боку польської влади та Римо-Католицької Церкви. У 1691 році, під натиском Римо-Католицької Церкви, унії та польської влади, Перемишльська православна єпархія була ліквідована, а її майно було передано уніатській Церкві.

У різні роки розділення Польщі, у період до першої світової війни, православні приходи в західноукраїнських землях в складі Російської імперії та поодинокі православні парафії на території західноукраїнських земель в складі Австро-Угорської імперії та в Прусії входили до складу Московського патріархату.

З 1924 року, згідно наданої Константинопольським патріархатом автокефалії, православні приходи в Польщі було об'єднанні в Польську Православну Церкву (зокрема на західноукраїнських землях Галичини і Лемківщині). Після другої світової війни православні парафії західноукраїнських земель Лемківщини (що опинились в складі Польщі) належали до Лодзької єпархії Польської Православної Церкви.

У 1983 році древню православну Перемишльську єпархію було відроджено рішенням Собору єпископів Польської Православної Церкви. 30 жовтня 1983 року правлячим єпископом Перемишльським і Новосончівським було призначено владику Адама (Дубец). У 1994 році під юрисдикцію Перемишльської і Новосончівської єпархії перейшов греко-католицький Вуйковицький монастир.

1 квітня 2008 року Собор єпископів Польської Православної Церкви створив Горлицьку вікарну кафедру. 10 березня 2009 року вікарним єпископом було призначено єпископа Паїсія (Мартинюк).

Проф., архім. Віктор (Бедь)

 Про це "Анонс Закарпаття" повідомили в 

прес-службі Ужгородської української богословської академії імені

святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина

Волошина

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.