За порушення законодавства у природоохоронній сфері до відповідальності вже притягнуто 227 службових осіб контролюючих органів

З початку року прокуратурою у природоохоронній сфері проведено 36 перевірок, за результатами яких до ЄРДР внесено відомості про вчинення 6 кримінальних правопорушень, 2 з яких з обвинувальними актами вже направлено до суду. Компетентними органами розглянуто 32 подання, до відповідальності притягнуто 227 службових осіб контролюючих органів, до бюджету відшкодовано 178 тис. грн.. До суду заявлено позови на суму майже 2 млн. грн.

 

Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у вказаній сфері значна увага приділяється питанням додержання законодавства про охорону, використання та відтворення лісових ресурсів.

Наразі особливо актуальним є питання забезпечення відшкодування шкоди, спричиненої лісам внаслідок самовільних рубок дерев невстановленими особами, в першу чергу тому, що оскільки особи, які спричинили шкоду лісу, залишаються невідомими, майнові стягнення відшкодувати за їх рахунок неможливо.

Дотепер в таких випадках працівники підприємств лісової охорони обмежувалися тим, що направляли матеріали про самовільні рубки до органів міліції для встановлення осіб, які вчинили незаконні рубки.

Але чинне законодавство детально регламентує порядок стягнення шкоди, заподіяної внаслідок незаконних рубок невстановленими особами.

Згідно діючих норм, у випадках встановлення на підвідомчій лісовому господарству фактів незаконного вирубування дерев, вчиненого невстановленими особами, відповідальними за заподіяні державі збитки є постійні лісокористувачі, які в порушення лісового та природоохоронного законодавства не забезпечили охорону і збереження лісів від незаконних рубок.

Такий висновок можна зробити на підставі системного аналізу ст.5, 19, 40, 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 63, 64, 86, 89, 90 та 105 Лісового Кодексу України, ст.1166, 1172 Цивільного кодексу України.

Підтверджує наведене і судова практика, а саме роз’яснення Вищого арбітражного суду та постанова Вищого Господарського суду України за позовом Закарпатського міжрайонного прокурора за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах Державної екологічної інспекції в області до ДП «Берегівське ЛГ» про стягнення збитків.

У листопаді поточного року міжрайонною прокуратурою спільно з працівниками Державної екологічної інспекції в Закарпатській області при проведенні перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в лісовому фонді ДП «Великоберезнянське ЛГ» та НПП «Зачарований край», виявлено факти незаконної рубки дерев невстановленими особами на суму майже 84 тис. грн.

За результатами проведених перевірок, керівникам вказаних підприємств внесені подання про усунення порушень лісового законодавства, притягнення винних осіб до відповідальності та відшкодування завданих збитків державі незаконними рубками.

Оскільки, шкода спричинена державі внаслідок незаконних рубок, підприємствами в добровільному порядку не відшкодована, міжрайонною прокуратурою направлено дві позовні заяви до Господарського суду Закарпатської області про стягнення вказаної суми за порушення лісового законодавства.

 

Стажист на посаді прокурора

Закарпатської міжрайонної прокуратури

з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері

В.Вайда

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.