Як вберегтися від грипу?

 
Що таке грип?
Грип - це вірусне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом і викликає ураження дихальних шляхів людини. Усього відомо близько 200 видів респіраторних вірусів. Вони об'єднані під назвою «гострі респіраторні вірусні інфекції» (ГРВІ). Його симптоми схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішими. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - це, в середньому, 7 днів.
Як я можу захистити себе від вірусу грипу?
Для того, щоб заразити вас, вірус грипу має подолати три бар'єри: він повинен потрапити у ваш організм, вторгнутися в клітини ваших легенів, а потім підпорядкувати собі внутрішні механізми цих клітин для того, щоб почати відтворювати собі подібних. Кожен з цих трьох бар'єрів виступає в ролі лінії оборони, яка протистоїть натиску хвороби.
Ваша перша мета - не допустити потрапляння вірусу всередину організму. На ранній стадії захворювання вірус живе в слизовій оболонці дихальних шляхів людини. Він передається, коли така людина кашляє або чхає, а потім торкається руками до яких-небудь поверхонь, наприклад, дверних ручок. Оскільки перший день або два після інфікування можуть проходити без симптомів або з помірними симптомами, така людина може бути носієм вірусу і навіть не знати про це.

Отже використовуйте загальні заходи з профілактики грипу:
 Уникайте місць скупчення людей, особливо лікарень, якщо це можливо. Школи, гуртожитки, громадський транспорт і його зупинки, жваві торговельні центри, кафе, ресторани та інші громадські місця максимально сприяють поширенню вірусу.
 Ретельно і часто мийте руки. Мийте руки з милом і водою протягом не менше 20 секунд. Серветки із спиртовим просоченням або спеціальні спиртовмісні рідини для миття рук вбивають вірус. Пам'ятайте, що антибактеріальне мило діє проти бактерій, але не вірусів.
 Не торкайтеся руками обличчя. Не торкайтеся руками очей, носа і рота.
 Уникайте прямого контакту з дверними ручками і кранами в громадських місцях.
 Відвертайтеся від того, хто кашляє або чхає. Розпорошені в повітрі частинки - найшвидший і легкий спосіб проникнення вірусу всередину організму, але навіть ці частинки осідають на землю, подолавши не більше декількох метрів.
 Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.
 Повноцінно харчуйтесь, висипайтесь, уникайте перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить ваші шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Що робити, якщо відчуваєш що ти захворів?
1. При перших ознаках хвороби лишіться вдома - не йдіть на роботу або, якщо захворіла дитина, не ведіть її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану і не наражати оточуючих на небезпеку.
2. Не бігайте до лікаря з найменшого приводу - так ви ризикуєте погіршити свій стан, адже під час грипозного сезону лікарня чи поліклініка стають місцем високої вірогідності заразитися. Краще викличте лікаря додому.
3. Вдома хворого необхідно ізолювати - виділити окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і по можливості триматися на відстані 2 метри.
4. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс, бажано за допомогою одноразових серветок, які після використання слід одразу викинути у смітник. Якщо ж ви прикрили рот руками, вимийте їх з милом чи обробіть дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.
5. Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Матеріал підготувала спеціально для "Анонс Закарпатття" методист обласного методичного кабінету 
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна А.С.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.