Міжнародний день циган пройде на Закарпатті

А ви знаєте, що 8 квітня.... Міжнародний день циган прийнято відзначати. Це свято відзначається ще з 1971 року, коли в Лондоні відбувся перший в історії Всесвітній циганський конгрес. Його відвідали представники 30 країн, затвердили національні символи циган і проголосили себе єдиною в світі вільною нацією.

 

Перші історичні згадки про циган, датуються 1501 роком. У них йдеться про вручення грамоти князем литовським Олександром Казимировичем циганському ватажкові. Сьогодні про циган знають набагато більше. За орієнтовними даними, їх чисельність у наш час складає близько 10 мільйонів чоловік.

 

«Як не називайся, людиною залишайся»

— циганська приказка

Найактивніше це свято відзначають в Албанії, Аргентині, Румунії, Молдові, Хорватії, Росії, Білорусії, Україні, Бразилії. У цих країнах зосереджена найбільша кількість представників цієї національності. Зокрема, на території України проживає близько 50 тисяч ромів.

 

Існує багато етнографічних груп циган, які виділяють в залежності від їхнього способу життя, походження, зовнішності і т.д. Міжнародний день циган Міжнародний день циган зазвичай не обходиться без тематичних циганських фестивалів.

Завтра, цей день особливо відзначатимуть роми Ужгорода, Мукачева, Хуста, Сваляви та Берегова. 

Анонс Закарпаття

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.