Закарпатські греко - католики розповіли як УПЦ (МП) вкрала в них храм у селі Гайдош

Про це повідомляє офіційна група на ФБ "Греко-Католицьке Закарпаття".
Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії

8. Середнянський деканат.
с. Гайдош храм Різдва Пресвятої Богородиці
Перша згадка про село, назва якого походить від прізвища Гойда, датована XIV ст. У 1751 р. село було філією парохії в Киблярах і налічувало всього 10 ґаздів. Востанє дерев’яну церкву згадує історик Т. Легоцький у 1881 р. Тепер тут стоїть типова базилічна греко-католицька церква, яку вкрала московська патріархія за допомогою КГБ. Храм Різдва Пресвятої Богородиці побудований з камню (згідно з шематизмом 1883 р., храм споруджений в 1873 р., але шематизм 1915 р. вказує 1819 р.).

Церкву було споруджено на полі, в центрі села, а кошти зібрали селяни. Довкола розкинувся парк, посаджений у середині ХІХ ст. Висота вежі церкви складає 26 м, з яких 2,7 м припадає на хрест вагою 70 кг. Хрест та опорну конструкцію під ними реставрував місцевий майстер Іван Хома. Гарний іконостас поставили в церкві в 1891 р., про що свідчить напис фарбою на його зворотньому боці.
Біля церкви стоїть каркасна одноярусна дерев’яна дзвіниця, збудована у 1938 р. У дзвінниці 4 дзвони. Найбільший дзвін називається Іван, відлитий у 1938 р. для греко-католицької громади, ужгородською фірмою «Акорд». З напису випливає, що до виготовлення дзвону був причетний Іван Папущак, а майстром був Федір Ганич. Три інші дзвони відлито Ф. Еґрі у 1923 р. Мурований хрест біля церкви поставлено завдяки Василю Шубелку та його матері Анні в 1908 р.

З приходом радянської влади Греко-католицький храм передали у користування московського патріархату.

За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення с. Гайдош складало: 309 греко-католики, 8 євреїв.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.