Угорщина знайшла вихід обходу "мовного закону"

Реагуючи на зміни в закон України «Про освіту», угорська держава може відкрити на Закарпатті ряд приватних шкіл з угорською мовою викладання.
Про це повідомив в. о. директора Другого європейського департаменту МЗС України Володимир Шкуров.

«Відповідна офіційна позиція Угорщини може бути сформульована таким чином: якщо з Україною не буде досягнута домовленість про скасування статті 7 закону України« Про освіту », то уряд Угорщини надасть фінансову допомогу, щоб на території Закарпаття було відкрито ряд приватних навчальних закладів з угорською мовою викладання », - прогнозує він.

В. Шкуров додав, що угорський уряд і раніше демонстрував намір фінансувати на території України установи освіти, а також фінансувати подібні програми в інших країнах.

«Угорщина для Закарпаття у 2017 році виділила 338 тис. доларів США на програму професійно-технічного навчання вищої акредитації (рівень інституту). Угорською програмою «Угорцям на батьківщині» надано фінансову підтримку для 240 тис. угорських школярів на загальну суму 15,4 млн. доларів США. В рамках року угорського професійно-технічного навчання відкрито 110 облаштованих лабораторій професійно-технічного навчання в суміжних країнах на 3,4 млн доларів США. Урядом Угорщини забезпечується безкоштовне харчування всіх угорських учнів в дитячих садках і молодших школах з угорською мовою навчання. Прийнято рішення про збільшення фінансової допомоги вчителям, які викладають в угорських школах за кордоном, а також угорським медіа та установам культури. У 2017 році на ці потреби було виділено 231 тис. доларів США », - підсумував В.Шкуров.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить ряд рекомендації для України, але одночасно визнає, що права угорськомовних меншин та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані і без внесення змін до статті 7 закону, якою встановлюється мова навчання.

Однак голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Венеціанської комісії "абсолютно однозначно" і запропонована пропозиція не може  тлумачитися двозначно.

За словами Сійярто, з документа "венеціанка" ясно, що "правильне рішення" - це внесення змін  суперечливу статтю 7 закону "Про освіту".



Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.