В УжНУ провели перевірку знань права для школярів та студентів

«Всеукраїнський правовий диктант» – масштабний соціальний проект, спрямований на перевірку обізнаності українців в кількох галузях права – фінансів, здоров’я, соціальної, особистої безпеки. Захід відбувся 25 квітня в більш ніж 30 містах країни. Ужгородський університет став місцем проведення цього диктанту на Закарпатті. Його учасниками стали школярі, а також студенти біологічного та математичного факультетів.




Захід провели у формі тестування, а той, хто впорався з ним, отримав карту правового здоров’я. Всі охочі могли пройти електронне опитування. Студенти дізнаються результати анкетування індивідуально – отримавши листа на електронну пошту. Представники головного територіального управління юстиції в Закарпатській області передбачили бонус для 30 ужнівців, котрі першими здадуть свої бланки – право на безкоштовну усну консультацію від цієї установи (за унікальним номером-кодом).

Заступник начальника головного теруправління юстиції з питань державної реєстрації Мар’яна Готра розповіла: «Ми перевіряємо правову обізнаність громадян у містах України. Пройти таке тестування – в інтересах людей, щоб у майбутньому вони орієнтувалися, як з юридичного погляду правильно діяти в різних ситуаціях».

«Хочу підкреслити, що це черговий позитивний приклад співпраці з головним теруправлінням юстиції, адже правова культура є одною із складових державної політики. Це свідчення того, що наша держава стала на крок успішнішою, адже бореться з проблемою правової неграмотності», – зауважив декан юридичного факультету Ярослав Лазур.

Декан біофаку Ярослава Гасинець додала: «На нашому факультеті, як і на інших, студенти вивчають дисципліну «Правознавство», адже кожному треба знати хоча б елементарні речі про свої права, можливості, які супроводжують людину протягом життя. Думаю, такі заходи є актуальними та потрібними».


Математики теж перевіряли свої знання в різних галузях права. На диктант радо відгукнулися студенти І, ІІ та ІV курсів. Завдання молоді зачитувала начальник управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Валентина Хаща.

«Студенти досить активно писали, обговорювали. Не боялися. Думаю, їм цікаво було перевірити свій рівень правової грамотності. Навіть у дитячому садочку малята цікавляться своїми правами. Що вже казати про студентів…» – прокоментувала захід Валентина Василівна.

За результатами проекту створять загальну карту правового здоров’я населення України та сформують пропозиції для державних органів влади, що дадуть змогу підвищити рівень юридичної грамотності громадян, - повідомляє Медіацентр УжНУ.

фото Ірини Неменущої і Тетяни Лесюк

Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.