На Великоберезнянщині відбувся українсько-польський День добросусідства

15 вересня на території тимчасового переходу поза пунктом пропуску в районі 127-го прикордонного знаку поблизу с. Лубня Великоберезнянського району відбувся українсько-польський День добросусідства. Повідомляє прес - служба облради.

І хоч зранку моросив густий осінній дощ, що переріс у зливу, яку відтак висушило лагідне сонце, та це не завадило зустрітись добрим сусідам, проаналізувати результати співпраці, оглянути презентацію соціально-економічного, культурно-туристичного потенціалу регіонів, обговорити їх перспективи.

То ж на мальовничому рубежі двох держав зійшлися керівники органів влади прикордонних регіонів двох держав, депутати, дипломати, бізнесмени, митці, представники прикордонної та митної служб, громадських організацій, які приязно вітали один одного,  бажали міцного здоров’я , миру в країнах та процвітання їх народам. Серед них, заступник Міністра інвестицій та розвитку Польщі Адам Гамрищак, голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль, виконуючий повноваження голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик, голова Сеймику Підкарпатського воєводства Єжи Ципруш, а також керівники Великоберезнянського району.

Посадовців запросили на імпровізовану сцену, де вони виступили з вітальними промовами.

Петро Грицик переказав щирі вітання від імені голови обласної ради Михайла Рівіса та всього депутатського корпусу краю, відзначив теплі і щирі стосунки між Україною та Польщею, зокрема, між їх складовими – Закарпатською областю й Підкарпатським воєводством.

«Сьогоднішня зустріч на українсько-польському кордоні представників двох партнерських регіонів – Закарпатської області та Підкарпатського воєводства після довгої перерви дійсно є знаковою і обнадійливою. Багато з присутніх  тут були свідками свята добросусідства у 2002 році.  Через 16 років керівництво  наших регіонів доклало максимум зусиль, що ми знову зустрілися на цьому прекрасному місці, як добрі сусіди», – наголосив П. Грицик, підкресливши, що наші два дружні регіони мають багато спільного: такі ж чудові ліси, природа, традиції, люди та і в мові легко порозумітись. То ж  влада краю та депутати робитимуть все для того, аби наше добросусідство розвивалось, набирало обертів, міцніло. «Життя – це рух. Нині ми зробили твердий крок на зустріч один одному і вже далі підемо разом», – підсумував Петро Васильович, побажавши на цьому шляху успіхів та процвітання громадам, впевненого поступу і розвитку Україні та Республіці Польща.

Геннадій Москаль наголосив на важливості добросусідства з Польщею. Та зазначив, що хоч перерва у дружніх взаєминах затягнулася на роки, та  сьогодні  влада з обох сторін вирівнює цю ситуацію з тим, аби громади мали змогу розвивати транскордонне співробітництво та євроінтеграцію, співпрацювати, дружити та жити як і належить добрим сусідам. Відтак за традицією  виголосив промову на мові гостей – на польській мові. Як це робить на всіх святах нацменшин. Бо, за його словами, йти в Європу лише  з українською мовою – не є правильно, там треба знати європейські мови. «Чому сьогодні багато батьків привозять дітей в Ужгород вчити іноземні мови? Та тому, щоб дати їм шанс навчатись в європейських вузах, адаптуватись до європейської спільноти, поширювати кругозір, переймати досвід, що й сприятиме подальшій  євроінтеграції», – сказав він.

Слова – вітання Владислава Ортиля звучали як запевняння добрих перспектив у партнерстві.

-Я тішуся, що через 12 років ми відродили добросусідство. Ми вчора важко працювали на міжнародній конференції під назвою «Карпатські дні добросусідства – зустріч на кордоні», яка відбулася у с. Лютовиська Підкарпатського воєводства, Польща, дискутували, радилися, як ефективніше налагодити співпрацю між нашими регіонами. На цій зустрічі були присутні парламентарії, міністри- люди, які можуть підтримати нашу співпрацю фінансово. У рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» є можливість спільно напрацьовувати проекти, вигравати гранти і готувати Україну до вступу у Євросоюз. Я працюю у Європейській комісії Регіонів в Брюсселі, то там, а також на всіх міжнародних конференціях кажу щиро: Україна повинна бути членом Євросоюзу, – виголосив поважний гість, додавши, що Закарпаття та Підкарпатське  воєводство у своїй назві мають один спільний корінь – Карпати, то запитував, як ми могли стільки не співпрацювати?

- За кілька хвилин ми підпишемо  Програму спільних дій між Закарпатською областю та Підкарпатським воєводством на 2019 рік , яка декларує і визначає наші завдання – разом сприяти соціально-економічному розвитку Закарпатської області та Підкарпатського воєводства, соціальному зближенню наших громад, – мовив Владислав Ортиль та побажав ідучим по цій дорозі наснаги й сил для реалізації всіх задумів і планів.

У виступах йшлося і про польські інвестиції в  економіку Закарпаття та чи не найбільше – про можливості співпраці в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». Неспроста. Так, у рамках 2 конкурсу  згаданої Програми відібрано декілька  проектів, партнерами в яких є організації (установи) Закарпатської області. Серед них – ,,Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження надзвичайних ситуацій та відповідальності у Карпатському регіоні”, ,,Покращення доступності до охорони здоров`я у містах Кросно і Ужгород”, „Зменшення ризику епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок в Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування туберкульозу”. У заходах цього останнього проекту – завершення будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок у с. Н. Апша Тячівського району; оснащення медичних центрів сучасним медичним обладнанням, витратних матеріалів та медикаментів; створення та впровадження пілотної моделі виявлення і лікування туберкульозу тощо.

Не менш цікавий проект «Світ Карпатських Розет – заходи для збереження культурної унікальності Карпат», партнером котрого є КП «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради». Його загальна мета – зберегти спадщину Карпат (традиції, ремесла, звичаї, музику, архітектуру) за допомогою конкретних цілей: розвиток транскордонного співробітництва в управлінні культурних та історичних ресурсів Карпат.

Є чималі напрацювання і в  духовній та освітній  сферах. Тому  й не дивно, що стільки теплих слів сусіди адресували один одному.

Та відповідно до програми заходу підписали офіційні документи про співпрацю, що й стало основним підсумком ділової і водночас теплої, щирої зустрічі.

Найперше – Програму спільних дій між Закарпатською  обласною державною адміністрацією (Україна) та Підкарпатським воєводством (Республіка Польща) на 2019 рік за участі Закарпатської обласної ради та Сеймику Підкарпатського воєводства. Його скріпили своїми підписами Геннадій Москаль – голова Закарпатської обласної державної адміністрації, Владислав Ортиль – маршалек Підкарпатського воєводства, Петро Грицик – в. п. голови Закарпатської обласної ради, Єжи Ципруш – голова Сеймику Підкарпатського воєводства.

Відбулося також   підписання Грантового контракту про фінансування в  рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020 великомасштабного інфраструктурного проекту «Зниження епідемії туберкульозу на прикордонних  територіях України і Польщі  шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок у Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування  туберкульозу». Документ  завізували Адам Гамрищак – заступник Міністра інвестицій та розвитку Польщі та  Володимир Маркович – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації.

Відтак на сцену вийшли колективи художньої самодіяльності Великоберезнянського та інших районів Закарпаття і Підкарпатського воєводства, які своїми піснями і танцями ще довго звеселяли присутніх.

А в розташованих наметах представники самоврядних громад країв  частували гостей стравами закарпатської та польської кухні, показували вироби народних умільців.           

Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.