Дві церкви Прикарпаття можуть потрапити до спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)

Вчора на Прикарпатті перебували  представники комісії ЮНЕСКО, які відвідали церкви Святого Духа в Рогатині та Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж Коломийського району. Про висновки експертизи щодо внесення у список об’єктів сакральної архітектури Прикарпаття цих двох церков розповіли на сьогоднішній прес-конференції у Музеї мистецтв Прикарпаття.
 
 
 
Для внесення пам’яток у списки об’єктів ЮНЕСКО, існує ряд конкретних і жорстких вимог. Насамперед, церква має бути автентичною, зокрема вона не може бути перебудованою, зміненою, перенесеною, тощо. При її побудові мають бути використані автентичні матеріали, без додавання інших, пізніших уже складових. Окрім того, у церкві має бути належний захист і організована протипожежна безпека. Релігійна громада регіону бере на себе повну відповідальність за експлуатацію пам’ятки.
 
 
 
За словами начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Володимира Федорака, вчора відбувся огляд об’єктів. Увагу експерти звертали саме на збереження тієї чи іншої церкви.
 
 
 
Якщо церква у Рогатині збережена у автентичному вигляді, то церква Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж, через руйнування деревини, була оббита бляхою, тобто у ній змінений первісний вигляд. У перспективі ці елементи будуть заміненими.
 
 
 
Внесення двох прикарпатських церков до списків ЮНЕСКО має велике значення. Насамперед, ці об’єкти отримують статус пам’ятки всесвітнього значення, вони потрапляють до усіх туристичних путівників, проспектів і сайтів, а це допоможе  залучити туристів. Крім того, є спеціальні гранти, які підтримують партнери ЮНЕСКО, завдяки їм можна зробити тотальний ремонт пам’яток.
 
 
 
 «Під час огляду церкви Святого Духа в Рогатині, експерти виявили цікаві дані: виявилося, що деревина, з якої побудована церква, з 1490 року. Тобто орієнтовний час побудови церкви – 1494-98 роки», – сказав сьогодні Володимир Федорак.
Джерело:pravda.if.ua
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.