На Закарпатті пройшов лицарський фестиваль Dowhe Castrum Fest (ВІДЕО)

В селі Довге, на Іршавщині, пройшов фестиваль Dowhe Castrum Fest. Відвідувачам заходу пропонували зануритися в атмосферу середньовіччя і згадати славне минуле цього населеного пункту.

Dowhe Castrum Fest вирішили провести на території історичного комплексу – палацу Телекі, який останні десятиліття використовували не за призначенням. В радянські часи тут розмістили туберкульозний диспансер і заклад отримав не надто добру славу. Проте наразі громада Довгого намагається повернути будівлі її історичне значення. А фестиваль – перший крок у цьому напрямку.

Ідея провести тут фестиваль виникла давно. І спочатку думали про формат заходу, адже палац Телекі це будівля 18 століття. Однак потім все ж таки вирішили нагадати по середньовічне минуле Довгого.
Колись у Довгому був замок. У 15 столітті тут осіли сини Степана Лазського. Від назви населеного пункту вони беруть собі прізвище Довгаї. 

Штурм Довжанського замку і спробували відтворити учасники клубу історичної реконструкції «Орден Святого Миколая», правда в палаці Телекі. Окрім того на відвідувачів чекали рицарські бої, майстер-класи середньовічних танців, охочі могли постріляти з луків і скуштувати рибної середеньовічної юшки.До речі, вперше за 50 років для святкової ходи відчинили вхідну браму палацу.

Сподіваються на це і місцеві жителі, які усвідомлюють історичну цінність будівлі і не один рік прагнули повернути їй статус пам’ятки архітектури без лікувального закладу в ній. Хоча разом з тим всі наголошують, що завдяки розміщенню тут диспансеру, а відповідно постійного догляду за будівлею її і вдалося більш-менш зберегти.

Варто додати, що графами Телекі ця будівля використовувалася як літній осідок. Унікальність її полягає в тому, що це чи не єдина садиба фортечного типу, яка наразі збережена в Європі. Варто сподіватися, що після перенесення лікувального закладу з’явиться можливість її відреставрувати і навіть відкрити на її базі музей.

 
Анонс Закарпаття
   
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.