Олег Куцин: «Зараз парад потрібен, бо йде війна і ще далеко до її завершення»

Вперше за останні п’ять років на День Незалежності в Україні не буде військового параду. Новий Президент вирішив його не проводити, бо це, на його думку, надто «помпезно, староформатно і дорого». «Зазвичай 24 серпня у нас проходить військовий парад. Такий помпезний і точно не дешевий. Мені здається, що цього року замість на парад ці гроші краще виділити нашим героям», – заявив Зеленський у відеозверненні у Фейсбуці на початку липня. Зокрема, йдеться про 300 мільйонів гривень на премії військовим, повідомляє «Радіо Свобода».

 

Така заява обурила громадськість і викликала досить бурхливу реакцію в соціальних мережах. Військові, волонтери, активісти, які не зі слів знають, що таке війна, почали масово закликати владу у соцмережах не розмінювати символи на грошові подачки. А на сайті Президента одразу з’явилася петиція з вимогою провести парад. «Під час військової агресії з боку Російської Федерації українські воїни, Збройні Сили, Національна Гвардія, інші збройні формування, добровольці, ветерани, волонтери, сім’ї загиблих, полонених та всі, хто докладає зусиль для оборони нашої землі від загарбників, заслуговують на увагу і пошану», – йдеться в петиції. Зазначено, що скасування військового параду – це «невдале загравання з ворогом і може свідчити про перші кроки до капітуляції». Адже парад був нагодою продемонструвати міць і відновлення з руїни Збройних сил України, об’єднував мільйони українців, нагадуючи про спільні цінності і те, що нам усім є чим пишатися.

 

До речі, Зеленський – не перший Президент, який вирішив скасувати парад на День Незалежності: за Януковича паради теж не проводили. Як нагадала «Українська правда», «проффесор» скасував навіть парад на честь ювілейної XX річниці у 2011 році. Це пояснювали економією коштів. Спроба громадськості самостійно організувати ходу в центрі Києва тоді не вдалася – їй протистояли працівники правоохоронних органів (чого не зробиш ради економії державних коштів!) Але така політика мала сумний кінець для Януковича…

 

Зрозумівши, що випустили віжки з рук, команда Зе пригальмувала свої шалені пориви до «нових форматів» і все-таки вирішила провести офіційний захід до Дня Незалежності. В перед­останній день липня керівник Офісу Президента Андрій Богдан повідомив, що замість параду 24 серпня відбудеться Хода гідності за участі Президента Володимира Зеленського та українських військових. «Замість традиційного параду у радянських традиціях з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться Хода гідності. Цей захід у європейському стилі покликаний започаткувати нову традицію вшанування усіх, ким пишається Україна», – заявив він. А також додав, що Хрещатиком пройдуть представники різних родів військ ЗСУ, а ввечері в центрі Києва відбудеться «грандіо­зний концерт» (певно, теж новоформатний – чомусь економити на святковому концерті замість військової техніки влада не захотіла – треба ж дати людям видовищ, а партнерам по бізнесу – заробити трохи грошенят!). Ці заяви обурили українців, які вважають, що після скасування традиційного параду Президент вирішив «привласнити собі народну ініціативу». «Якщо Зеленський хоче приєднатись до народної ініціативи, йому залишиться почесне місце в кінці колони. Проявляти неповагу до військових, а потім нагло паразитувати на їхніх ініціативах – це межа блюзнірства», – пишуть у соцмережах.

Командир «Легіону Свободи» Олег КУЦИН у коментарі для нашого часопису розповів, що негативно ставиться до цього нововведення. «Зараз парад потрібен, він консолідує, мобілізує. Бо йде війна і ще далеко до її завершення. Хода гідності – це запізніла реакція команди Зеленського на те, що оголосили добровольці, волонтери, громадянське суспільство, які, попри все, 24 серпня пройдуть Хрещатиком. Тому Зеленський, доганяючи поїзд, оголосив про свою участь. Але це рівень волонтерів та громадських організацій, а рівень голови держави – проводити військовий парад з залученням техніки, спеціально навчених військових і так далі.

А ці премії, які він обіцяв виплатити військовим, – їх же навіть не видно буде, це просто окозамилювання. Це брак усвідомлення того, що в країні справді війна. Думаю, нинішній Президент досі не розуміє, куди він потрапив, яке його місце і яка його роль», – підсумував свободівець. Також Олег Куцин уточнив, що «Легіон Свободи» організовано брати участі у Ході, тобто формувати власну «коробку», не буде, але хто має бажання – той може це зробити. «Хто схоче – той долучиться», – резюмував націоналіст.

 

Коментують українці й благий намір Президента віддати зекономлені на параді гроші військовим (до речі, Анатолій Вітів вважає, що Зеленський вкотре збрехав, коли говорив про 300 млн гривень на парад, – експерти називають цифру 35-50 млн гривень). Пишуть, що премії за останні роки на День Незалежності їм і так виплачували, і що коли розділити цю суму на всіх, то вийде зовсім небагато – приблизно по тисячі гривень. Оце президентська щедрість! До того ж, Зеленському пригадують, що рівно таку ж суму – 300 млн грн з бюджету – виділили на його нову захцянку – Офіс Президента. «ЗеМатематика! 300 млн на військовий парад – це марнотратство. 300 млн на переїзд Адміністрації Президента в нове приміщення – це ок», – коментує ЗЕ-нововведення користувач Фейсбуку Денис П’ятигорець. Народному улюбленцеві все можна – до пори, до часу.

Тож цього року у столиці на Хрещатику відбудеться два заходи: офіційна Хода гідності без військової техніки і «народний» Марш захисників України. Наразі не відомо, як розійдуться в часі та місці два паради. Ясно одне: нездорова увага Президента до «нових форматів» і незрілість його політичної та патріотичної свідомості розділила суспільство на два табори і внесла хаос у відзначення однієї з найважливіших державних подій у році – 28-ї річниці відновлення Незалежності України.

Леся БАСАРАБ

Часопис «Свободи».

До теми. Де і як у світі проводять військові паради

США. В Америці пишні паради регулярно влаштовували в перші десятиліття незалежності, але згодом від цієї традиції відмовилися. Останній великий парад в США відбувся в 1991 році на честь завершення операції «Буря в пустелі». Нині Трамп хоче запровадити паради як данину військовій силі США.

 

ФРАНЦІЯ проводить щорічний парад на паризьких Єлисейських полях у День взяття Бастилії. Це дуже урочистий і пафосний захід: у ході беруть участь тисячі солдатів, сотні танків і бойових машин, а також десятки літаків. Особливе місце на параді займають військові оркестри і бійці легендарного Іноземного легіону.

 

БРИТАНІЯ відмовилася від звичних нам парадів з військовою технікою. Однак у Лондоні щороку на день народження королеви проводиться церемонія «виносу прапорів» (Trooping The Colour). По алеї Мелл марширують гвардійці, над Букінгемським палацом летять літаки Королівських ВПС, а монарша родина спостерігає за дійством з балкона резиденції.

ІЗРАЇЛЬ перші 25 років свого існування щороку проводив паради на День незалежності. Але після 1973 року традиція була перер­вана. Втім, в 2016 році прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху вирішив відродити традицію. Наймасовіший парад пройшов у 2018 році. Точніше, відразу багато парадів – заходи відбулися в кількох десятках міст.

 

ТУРЕЧЧИНА щорічно відзначає парадом річницю перемоги над грецькими військами в 1922 році, що завершила війну за незалежність. Заходи відбуваються в Анкарі за участі тисяч солдатів і сотень одиниць військової техніки.

 

ПОЛЬЩА до Другої світової війни проводила паради щороку в річницю перемоги над радянськими військами під Варшавою в 1920 році. Після війни, коли Польща потрапила в сферу впливу СРСР, святкування скасували. Але з 1992 року паради знову почали проводити.

 

ЯПОНІЯ. У цій країні ставлення до парадів найбільш буденне. Вони проходять щороку, але не пов’язані з жодним святом чи пам’ятною датою. Це всього лише огляд сил самооборони країни.

Прес-служба ВО "Свобода"

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.