У Афінах молилися українською мовою

15 листопада з благословення Предстоятеля Елладської Православної Церкви Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієронима, на запрошення настоятеля храму на честь святої мучениці Марини у м. Афіни архімандрита Серафима Димитріу, паломницька група з України на чолі з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном та митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром, взяла участь у Божественній літургії, яка відбулася у храмі св. Марини. Митрополитам Симеону та Олександру співслужили вікарій Предстоятеля Елладської Церкви єпископ Андруський Константій та духовенство парафії.

Під час Літургії була прочитана молитва за мир в Україні. Це було вперше, що українські ієрархи і духовенство спільно з грецьким ієрархом і священиками звершили Літургію українською мовою в столиці Греції – м. Афіни.

Після Літургії настоятель привітав українських паломників та вручив їм пам’ятні подарунки. Отець Серафим розповів гостям про історію храму та його святині, а також про різноманітні духовні, культурні та просвітницькі проекти, які реалізуються на парафії святої мучениці Марини.

Цього ж дня українські паломники відвідали кафедральний собор Елладської Православної церкви на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці, де помолилися перед головними святинями храму - мощами священномученика Константинопольського патріарха Григорія та преподобномучениці Філофеі Афінської.

Також паломники відвідали монастир Х століття Осіос Лукас або обитель преподобного Луки Стіріота. Монастир розташований на західних схилах гори Гелікон, приблизно у 40 км від м. Дельфи. Він відомий своїми мозаїками часів Македонської династії, виконаними в стилі «македонського ресесансу». В середині Х століття на цьому місці подвизався преподобний Лука Стіріотіс (+953), який й заснував обитель. В 941 р. святий передбачив звільнення Криту імператором Романом II. Коли за двадцять років пророцтво справдилося, імператор наказав побудувати в монастирі кафолікон по образу Святої Софії Константинопольської (церква святого Луки). У 1990 р. обитель була занесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні монастир також є музеєм Візантійського мистецтва. Українські паломники вклонилися чесним мощам преподобного Луки та оглянули храми обителі та унікальні фрески і мозаїки.

Цього ж дня паломники повернулися в Україну.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.