Українська мафія в Америці. Пережили Аль-Капоне і перемогли афроамериканців

Що ви чули про українська мафію в США? В когось виникає карикатурний образ із фільму “Брат-2″ та відома цитата “моск@ль мені не земляк”. Хтось вважає, що таке взагалі неможливо. Насправді в Америці українська мафія виникла досить давно. На початку минулого століття не всі українські емігранти здобували свій хліб лише тяжкою працею. В умовах протистояння міжетнічних груп потрібні були також люди, готові захистити інтереси земляків методами, які не завжди вкладаються в рамки закону.
В Чикаго на початку ХХ століття українці були другими за чисельністю після поляків. Поляки з радістю співпрацювали з органами влади, серед них вважалося за честь служити в поліції. А от українці, як правило, мати з державою як найменше справ. Вони жили доволі замкнутою групою за правилом «свій до свого по своє». А українські мафіозі охороняли бізнес співвітчизників (дехто може це назвати делікатним рекетом). Однак українці, які мали бізнес у сфері нерухомості, фінансів та питаннях еміграції були спокійні і не боялися наїздів італійських, ірландських або єврейських гангстерів.
 В цей же час в Чикаго свою імперію будував найвідоміший мафіозі – Аль-Капоне. У 1920-х роках розпочалися гангстерські війни, але українці в боротьбу вступали лише, коли безпосередньо виникала загроза їхнім інтересам. Ця стратегія дозволила опинитися в кращій ситуації, ніж ірландці чи євреї. Аль Капоне дотиснув всіх, але так і не зачепив українців, адже в них були хороші контакти з Канадою, де не було «сухого закону». Українські бутлегери в США за участі земляків з Канади, і ефективно переганяли через північний кордон Штатів самогон, який згодом отримав благородну назву: «віскі».
  Після Другої світової війни центр активності української мафії в Америці перемістився в Детройт. Українська мафія отримала додаткові багнети у вигляді тих, хто після закінчення війни втік не на Схід, а на Захід. Багато з нових емігрантів мали немалий досвід участі в бойових діях – вояки дивізії “Галичина”, УПА, деякі червоноармійці стали неоціненними кадрами українських сімей. В цей час назрівало нове міжетнічне протистояння, цього разу – з афроамериканцями. “Чорні” витіснили з міста навіть італійців, але чіпати ресторани і банки українців не наважилася, бо отримали гідну відсіч. Не здали українці свої інтереси ні латиноамериканцям, ні китайцям.
 Однак славетні часи першої української мафії минули. Зв’язок з історичною батьківщиною поступово втрачався, а ряди угрупування поповнювалися за рахунок місцевого населення. До кінця 90-х років від колишнього могутнього клану залишилася лише жменька “динозаврів”, які живуть на вдалі вкладення своїх батьків і ведуть невеликий сімейний бізнес.
 В 90-х роках із руїн СРСР до США знову хлинули українці з кримінального світу, але це вже зовсім інша історія…
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.