В Карпатах значно виросла популяція бурих ведмедів

У Румунії проведуть перепис бурих ведмедів та розроблять план дій, аби вирішити проблему зі зростанням їхньої кількості.Зараз Румунія має найбільшу популяцію бурих ведмедів у Європі. Якщо після Другої світової війни їхня кількість становила близько 800, зараз, за офіційними даними - 6 тисяч. У Міністерстві охорони навколишнього середовища припускають, що насправді їх вже 8000. Найчастіше  клишоногих, іноді цілими родинами,  бачать на гірській трасі Трансфагараш у Карпатах.
Водночас, у більшості європейських держав популяція ведмедів становить лише кілька десятків, або навіть одиниці.  
Румунія вже намагалася "роздати" своїх ведмедів в інші країни ЄС, але жодна з держав не висловила зацікавленості.
"Було проведено переговори  з усіма державами в Європейському Союзі, щоб відправити цих тварин до них. Ніхто не хотів їх приймати, тому що люди гуляють по лісах, і це стосується їхньої безпеки", - зазначає держсекретар міністерства Юліан Стана.
Тепер уряд планує "перепис" популяції ведмедів, який триватиме орієнтовно 2 роки. Якщо виявиться, що звірів дійсно дуже багато, можуть встановити спеціальні квоти на полювання.
Людей закликають не підгодовувати ведмедів, щоб вони не приходили до людних місць. 
"В деяких округах є таксисти, які навмисно годують ведмедів для фотографування іноземними туристами… Якщо ви бачите ведмедя на відстані 200 метрів, ви вже повинні боятися, тому що він може досягати швидкості 40-50 км/год", - наголошує держсекретар.
Туристам радять бути готовими до можливої зустрічі з хижаками - уникати ділянок з високими чагарниками, створювати якнайбільше шуму, уникати їжі, яка може своїм запахом привабити ведмедя та вивчити алгоритм дій на випадок зустрічі з хижаком.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.