Стрімка кар’єра, гроші, та жінки. Який він? Єпископ Скадовський Веніамін

Ось вже більше року УПЦ (та, що РПЦ в Україні) хизується своєю канонічністю, тисячі зазомбованих пропагандою адептів УПЦ-МП ладні перегризти горлянки опонентам. Такі події відбуваються  після Собору 27 травня 2022 року у Феофанії ще й намагаються переконати нас, що порвали з Москвою, навіть миро варили цього року - і що ж ми бачимо?
Найпростіше, що може зробити кожен – це пересвідчитись, що всі архієреї цієї церкви є архієреями російської православної церкви.
На прикладі висвяченого 2022 року єпископа Скадовського Веніаміна (Величка) ми хочемо описати симонію, порушення всіх чернечих обітниць, тоді архімандрита, який стояв на порозі архієрейства.
Веніамін разом зі своїм патроном митрополитом Іоаном (Сіопко) якийсь час залишались в тимчасово окупованому Херсоні, це продовжувалось до початку червня 2022 року. Пізніше виїхали до Києва, а пізніше в Закарпаття на малу батьківщину Веніаміна.
Що відбувається і чому така велика увага прикута до персони молодого архієрея?
Для цього ми звернемось до біографії Веніаміна (Сергія) Величка.
Сергій Величко почав церковну кар'єру з дитячих років, щоб не ходити до школи. Він тоді ще жив у рідному Закарпатті. До Херсона його привіз митрополит - на той час ще архієпископ, - Іоанн (Сіопко). Хлопчик, як і хотів, не вчився, а служив іподияконом. Атестат для нього владика Іоанн випросив у місцевого директора школи. У такий самий спосіб дикоростучий священнослужитель отримав документи про закінчення семінарії, а тепер і духовної академії.
 
Між тим, неграмотність - амбіціям не перешкода. Швидко з'ясувавши владу і можливості архієрея в єпархії, Сергій став усіма засобами домагатися собі виняткового становища біля митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна. Бути поруч із владикою не склало труднощів: вони жили в одному будинку. Що ж стосується винятковості, для цього Величко обмовив свого земляка, особистого секретаря владики протоієрея Віталія Маланія, і зайняв його місце.
 
З цього моменту кар'єра пішла в гору ще крутіше - молодий і здоровий священнослужитель став для митрополита незамінним. Насамперед, своєю здатністю домовлятись і перетравлювати алкоголь, до того ж у великих кількостях: владика Іоанн, переймаючись своїм здоров'ям, не п'є, а на обідах і вечерях із сильними світу цього фізіологічні можливості відіграють аж ніяк не останню роль. Зате тепер усі зв'язки Херсонської єпархії з бізнесменами, політиками та іншими авторитетами почали здійснювати й нарощувати сам "Вєнік" (така в Веніаміна кличка в єпархії - на кримінальний манер, як і його коло спілкування). Завдяки пиятикам свого клірика, тихоня Іоанн увійшов до числа найвпливовіших осіб у регіоні.
 
Природно, Сергій Величко не припиняв і "зачищати конкурентів" навколо себе, постійно нашіптуючи митрополиту, який перебуває під його впливом, непривабливі чутки про тих кліриків і навіть просто церковнослужителів, які чимось не догодили або не виявляють "Вєніку" належної поваги. Адже наш герой твердо вирішив до 30 років стати архієреєм, а до 50 - патріархом! Поки ж його мстивість і заздрісність призводили до того, що для цькування було достатньо, якщо в якогось священика були більш гарні й дорогі туфлі. Ну і до розтрат з архієрейської кишені - на такі туфлі, яких ні в кого б більше не було (і справді, купити туфлі за 900 євро було непосильним завданням для одружених священиків собору з їхньою мізерною платнею!).

 Також, явно надихаючись прикладом настоятеля московської лаври "Пашею-Мерседесом", Сергій Величко педантично підходив до вибору авто - і навіть влаштував скандал у автосалоні, вимагаючи неодмінно підібрати йому транспортний засіб із дерев'яним кермом. Маючи безперешкодний і безконтрольний доступ до гаманця митрополита, інші технічні та цінові характеристики можна було не оцінювати.
 
З того ж джерела чималі суми грошей було витрачено "Вєніокм" на подарунки членам Синоду та іншим ієрархам московської церкви з нагоди їхніх днів народження, хіротонії, тезоіменитства тощо. Результат зусиль очевидний - у священики Величка висвячував особисто предстоятель УПЦ митрополит Київський Онуфрій (Березовський), а 22 травня 2022 року Синод УПЦ (РПЦ в Україні) обрав його єпископом Скадовським, вікарієм Херсонської єпархії. 
Не дарма він догоджав архієреям і демонстрував готовність розділити їхній спосіб життя - необхідна підтримка отримана! Тож Веніамін скоро залишить посаду прессекретаря не тільки фізично (зараз він перебуває в Києві, чекаючи на висвячення - і, до речі, випустили його окупанти чомусь без особливих проблем!).
Не здивуємося, якщо платня кліриків кафедрального собору в багатостраждальному Херсоні стала ще біднішою. Зате єпископ "Веник" замовив собі не скромне архієрейське вбрання, один комплект якого коштує 20-25 тис. грн, а вбрання ручної роботи - тож тепер стоятиме на амвоні гарний і зможе ще краще звеличувати Путіна, війну і голодний русмір. Звісно, відчуваючи при цьому в кишені звично-новий айфон, з якого так і не терпиться викласти в Інстаграм свій стрім, селфі або перечитати коментарі - прямо на Літургії.
Крім того, тоді ще в архімандрита, а тепер у єпископа Веніаміна є дівчина.
До цього до священнослужителя здійснювали паломництво й інші молоді особи. У нескромній київській келії Веніаміна відвідувала його давня знайома Вікторія. А вихідні в елітному селищі Забарине в Херсонській області архімандрит проводив, катаючи на човнику двох інших дівчат у купальниках. Човен - це ж як патріарша яхта, тільки маленька.
 
 
Далі на фото - зворушливі моменти романтичних стосунків між молодим ченцем і молодою юристкою. Для людини, необізнаної в церковних справах, здається, чого вже тут такого, молода дівчина з молодим священиком, ніякого сексу, просто молоді люди обіймаються, разом валяються в ліжку, все нешкідливо. Але за церковними правилами ченці під час постригу (мала схима) дають три обітниці: послуху, чистоти і убозтва. Саме обітниця "чистоти" забороняє ченцям мати стосунки з жінками. За таку поведінку, та тим паче за такі фото ченця просто зобов'язані запроторити в якийсь глухий монастир до кінця його днів, щоб вимолював гріх - порушення обітниці цнотливості. Або заборонити в служінні, та на тому б і закінчилася б стрімка кар'єра Веніаміна.
Тут ви можете ознайомитись з оригінальними фото, та ще богато чого цікавого!!!
 
https://www.politnavigator.net/khersonskijj-drabinko-na-nizkom-starte-v-episkopy-upc.html
 
Після виїзду з окупованого Херсона єпископ Веніамін пересидів окупацію на Закарпатті та в Києві, а після деокупації кілька разів з’являвся в місті. Його можна було побачити в Свято – Духівському кафедральному соборі (Привозна церква) у співслужінні з митрополитом Іонаном (Сіопко)
 
Але не просто так Веніамін приїжджає в Херсон, разом з митрополитом Херсонським та Таврійським Іоаном (Сіопко) після чергових відвідин Херсона вивезли із собою на Закарпаття церковне начиння, ікони та особисті речі.
Судячи з усього, подія відбулася навесні і фото зроблені, або при погрузці, або на блок пості.
На сайті єпархії немає ніякої інформації про те, хто ухвалив рішення, або надав дозвіл керівнику московської церкви на Херсонщині, працювати з під Хуста.
Священники єпархії, у яких ми спитали їх позицію щодо вивезення речей їх керівництвом, розмовляти про це відмовилися. Але за інформацією наших джерел в Херсонській єпархії УПЦ-МП немає автомобілів і всі цінні речі вже вивезені до Закарпатської області. 
 
Чи відомі керівництву церкви ці та багато інших подробиць з життя молодого єпископа? 
І чому до цього часу церковна влада не покарала Веніаміна? 
Про це ми дізнаємось згодом.
Амінь.


рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.