Інфекціоніст: Один хворий на грип інфікує 100 людей

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська розповіла, що грип має тенденцію до швидкого поширення. Так, одна людина, яка хворіє на грип, здатна заразити 100 осіб.

"За великим рахунком, один хворий на грип може заразити близько 100 здорових осіб. Якщо є скупчення людей, як наприклад вагон метро, і він кашляне чи чхне, то заразити дуже легко", - попередила лікарка.

 

Фахівець наголосила, що пік захворювань на грип цього річ очікують раніше, адже в Україні циркулюватимуть два нові штами грипу – Вісконсін та Вікторія. Аби уникнути хвороби, Голубовська радить вакцинуватися.

 

"Розвиток ускладнень найкраще за все попереджує вакцинація, саме тому пацієнтів необхідно інформувати. Особливо необхідно щепити групи ризику, усім іншим щеплення рекомендовані. У будь-якому випадку, завжди необхідно консультуватись у лікаря", - вважає вона.

 

Ольга Голубовська додала, що зараз функціонує достатня кількість вакцинальних кабінетів.

 

"У періоди спалахів інфекційних хвороб вакцинальні кабінети організовують на місцях, у лікарнях і т.д. У кожному районі це є, таких кабінетів наразі достатньо", - повідомила вона.

 

Жінка додала про можливі ускладнення від грипу: є пневмонія, менінгіт, гайморит, поліневрит, радикуліт, невралгія, синдром Гієна-Барре, перикардит, міокардит тощо.

 

Нагадаємо, за інформацією СЕС, лише з початку жовтня цього року на грип та ГРВІ захворіло 148 тисяч 712 людей, серед них 102 тисячі 430 дітей.

 

Державна санітарно-епідеміологічна служба попереджає, що на українців чекають три штами вірусів. Прогнозують, що на грип захворіють 8 мільйонів українців.

 

Згідно з даними ВООЗ, кожного року під час епідемії грипу помирає приблизно півмільйона осіб.

 

Лікар-імунолог Наталя Винник розповіла, що під час епідемії грипу кожна десята не вакцинована вагітна жінка ризикує померти через ускладнення, викликані хворобою.

 

Джерело: УНН

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.