Як виглядає здорове щеня?

Залежно від темпераменту цуценя або дуже рухливе, або спокійне, і навіть флегматічне. У нього хороший апетит, якщо його з самого початку не балувати ласощами зі столу, а годувати, коли собака зголодніє, прибираючи щоразу миску після їди.

 

Здорове цуценя до 2 місяців, незалежно від породи, міцно стоїть на лапах, багато грає, бігає, стрибає. Не дає нікому спокою, кусає своїх господарів і всіх хто попадеться на шляху. Дуже цікавий, і з задоволенням скидує речі зі столу, дивана, з книжкової шафи. Рве все на шматки і цим набиває свій шлунок. Награвшись і наробивши неприємностей своїм улюбленим господарям, щеня засинає і спить спокійно і досить довго. У сні собаки "бігають", скиглять, гавкають. Це вас не повинно лякати. Все нормально.

 

Хочу нагадати, що здорове щеня часто робить калюжки, де доведеться. На вулиці щеня привчиться проситися тільки тоді, коли не зможе терпіти і зрозуміє, що йому хочеться випорожнитися, вигуляти. Я не рекомендую карати малюка за калюжки і купки. Краще вигулювати частіше вашого улюбленця на вулиці після їжі або сну. І якщо він випорожнитися на вулиці, зрадійте і похваліть його. Якщо дотримуватися цих двох правил до 6 місяців малюк буде проситися гуляти, коли захоче спорожнити сечовий міхур або кишечник. Кишечник повинен спорожнятися кожен день.

 

Тепер про зовнішній вигляд щеняти. Мочка носа у малюка завжди волога й блискуча, іноді (на дотик) тепла, але частіше холодна. Винятком є сон. Коли цуценя спить - ніс сухий і гарячий. Але вже через 10 хвилин після сну ніс повинен бути вологим. Очі блискучі, чисті і веселі. Маленькі біленькі кульки у внутрішніх куточках очей після нічного сну не повинні вас лякати. Зніміть їх чистою ваткою. Вушка у малюка теплі на дотик чисті, рожеві всередині. Не чіпайте вуха, якщо там немає великого скупчення сірки. У вухах є спеціальні волоски-ворсинки, за допомогою яких видаляється сірка з вушної раковини. При постійній чищенні вух ви знищуєте ці ворсинки, і сірка буде затримуватися в слуховому проході. Так можуть початися отити різної етіології.

 

Стан шерстяного покриву та шкіри доставляє господарям цуценят найбільше турбот. У кожної породи свої правила догляду за шерстю. І давати загальні рекомендації всім породам однаково дуже важко. Однак хочу сказати: не мийте малюків без потреби з милом або шампунем. На шкірі собак є спеціальні залози, які виділяють секрет, що оберігає як шкіру, так і шерсть від пошкоджень, паразитів та впливу зовнішнього середовища. При частому митті, ви тим самим видаляєте даний секрет з шкіри, і вона залишається без захисту. Це сприяє появі різних шкірних захворювань. У собак таких порід як ротвейлер, німецька вівчарка, лабрадор-ретрівер і деяких інших при частому митті милом або шампунем з'являється дуже неприємний запах і лупа. Шерсть стає тьмяною, ламкою і рідкою. Доцільно мити собаку 2 рази на рік, застосовуючи спеціалізований шампуні, якщо немає ніяких причин мити її частіше. Просто купати собаку можна часто. Це дуже корисно для цуценяти. Водні процедури загартовують організм і доставляють собаці задоволення.

 

Здорове цуценя добре піддається дресируванню, його просто навчити виконання перших команд (до мене, сидіти, поруч).

 

Температура здорової собаки становить 38,5-39 С. Її не обов'язково вимірювати в задньому проході, можна виміряти температуру в паховій складці. Це місце між животом і задньою лапою не має волосяного покриву. Тримати термометр необхідно 5-10 хвилин. Притримуйте його рукою, так як ваша нормальна температура в будь-якому випадку нижча, ніж у собаки. Здорове цуценя не бігає за хвостом, не гризе спину біля хвоста, не "їздить на стегнах".


Джерело:uadog.info

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.