В Ужгороді відкрито пам’ятник Гаврилу Глюку (ФОТО)

Велика кам’яна брила, а на ній – авітвка, за кермом якої «їде» Гавриїл Глюк. Поруч з ним – ескіз відомої картини «Лісоруби», яка свого часу принесла митцю світове визнання на Всесвітній художній виставці у Брюсселі. На задньому сидінні авто – мольберт, який має підказати кожному, що кермує автівкою саме художник. Так виглядає встановлений сьогодні, у річницю смерті визнаного митця, пам’ятник, що його виготовив скульптор Михайло Колодко.

 

Як розповів сам автор, «рішення виготовити пам’ятник в такому вигляді, в якому він зраз є, прийшло після того, як ми побачили в якій автівці їздив художник – це російський так званий «Вілліс», позашляховик, на якому Гавриїл Глюк міг дістатись найвищих гірських вершин, де і малював знамениті картини. Втілені у пам’ятнику особливості художника –символічно покладений «ескіз» картини «Лісоруби», а також мольберт».

 

З моменту виникнення ідеї виготовлення пам’ятника і до кінцевої її реалізації пройшов приблизно рік, розповів Михайло Колодко. Капсула на місці майбутнього встановлення пам’ятника була закладена ще навесні, й відтоді маленьку площу, де Гавриїл Глюк нині «оселився» жартома називали «Сквером Гаврила Глюка». Однак, в кожному жарті, як відомо, є долі істини, от і автори проекту сподіваюся, що площі таки дадуть ім’я видатного художника. «Ми першопочатково до цієї площі прив’язувались – вона маленька, трикутна, тут їздить багато машин. Думалося, що сьогодні Гавриїл Глюк в їх кількості просто загубився б… Сподіваємось, що й надалі скверик буде «вільно дихати» від усіляких МАФів, рекламних площ і залишиться в такому собі культурному вигляді», – розповів Михайло Колодко.

 

Як зазначив своєю чергою присутній на відкритті пам’ятника головний архітектор міста Олександр Шеба, приємністю є те, що «цей пам’ятник не схожий на тих бронзових істуканів, які ставлять в угоду політичній кон’юнктурі. Він дійсно зроблений по-європейськи, з повагою до міста, і дуже приємно й почесно брати участь у відкритті пам’ятнику великому художнику і великій людині».

 

 

Джерело:zakarpattya.net.ua

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.