Історики УжНУ провели науковий семінар

На історичному факультеті УжНУ продовжує свою роботу студентське наукове товариство «Кліо». 13 листопада наукове товариство «Кліо» провело науковий семінар, присвячений актуальним питанням історії стародавнього світу, середніх віків та етнографії. Роботою семінару керувала голова ради СНТ «Кліо», студентка 5 курсу Г.Дубінчак. З вітальними словами до учасників та гостей семінару звернулися завідувач кафедри історії стародавнього світу та середніх віків, доцент І.Ліхтей, доцент кафедри історії України В.Кічера, доцент кафедри історії України, куратор СНТ «Кліо» Ю.Данилець.

У своїй доповіді студентка 4 курсу історичного факультету Н. Дешко розкрила особливості хасидизму як однієї з течій іудаїзму. Вона наголосила, що цей напрямок був заснований каббалістом і цілителем Бештом на Поділлі у XVIIIст.та в наступні століття отримав значне поширення. Студентка 5 курсу В.Палинчак присвятила свій виступ політичному та культурному розвитку Флоренції за часів Медічі. Вона проаналізувала роль та значення кожного із династії Медічі, показала позитивні та негативні риси цих правителів. З виступу студентки 3 курсу Н.Сутули присутні змогли довідатися про наукову діяльність Леонардо да Вінчі. Наголошувалося, що цей діяч мав багатогранні зацікавлення у різних сферах наукового пізнання.

Студент 4 курсу М.Молнар виголосив доповідь на тему «Традиційні дитячі іграшки на Закарпатті кінця ХІХ - першої половини ХХ століття». Він наголосив, що під час збору польових етнографічних матеріалів часто спостерігається занепад традиції виготовлення народних іграшок. Таким чином, втрачається великий пласт народної культури, адже якщо ще на початку ХХ століття батьки самі виготовляли іграшки для своїх дітей, то сьогодні це явище майже ніколи не зустрічається. У виступі відзначалося, що як в радянський період, так і за час незалежності України тема побуту закарпатської дитини зовсім не була досліджена. Не вийшло жодного видання, присвяченого цій темі. Кожен виступ викликав гостру дискусію та чимало запитань від присутніх.

Наприкінці наукового семінару було підведені підсумки та окреслені плани на майбутнє. Доповідачам було запропоновано підготувати свої доповіді для публікації в черговому збірнику студентських наукових робіт.


Джерело:УжНУ

Фото Максима Молнара

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.