Кактуси та догляд за ними

У випадку якщо ви придбали собі кактус, мета якого – облаштування домашнього затишку, можете поставити його в будь-якому місці, з огляду на свої смаки і побажання, але і не варто очікувати того, що він буде цвісти і радувати вас. У цій статті я постараюся допомогти всім тим, хто хоче організувати найкращі обставини та надати гідний догляд своєму кактусу.

 

Як багато хто знає, всі кактуси, незважаючи на їх зовнішнє різноманіття, – дуже і дуже світлолюбні рослини! Навіть ті кактуси, які не люблять простоювати під палючим сонцем і цілком можуть переносити тривалу присутність в тіні, все одно краще квітнуть і ростуть в освітленому місці. Таким чином стає очевидно, що серед кактусів неможливо розшукати такі, які будуть себе чудово відчувати десь в глибині приміщення, зокрема на полиці в дальньому кутку кімнати. Найкраще місце для будь-якого кактуса – вікно, що виходить на сонячну сторону. У разі якщо міркувати про епіфітні види кактусів, пагони яких звисають донизу, горщики з ними можна розташувати в кашпо, яке потрібно підвісити безпосередньо біля вікна (також можна виставити горщик на привіконна полку).

 

По весні, коли кактуси починають рости, а більша частина зацвітає, світла їм в кімнаті, нехай навіть у сонячного вікна, все одно не достатньо. Буде чудово, коли є можливість виставити їх на балкон або звільнити на дачу, де вони будуть себе почувати добротно, скажімо на веранді, в будь-якому парнику або навіть під відкритим небом, насолоджуючись чистими променями сонця. Всі ці принципи забезпечать вашим кактусам необхідну велику кількість світла і, що не менш важливо, свіжого повітря.

 

Більшість з кактусів – тропічні рослини (хоча є і в достатній мірі морозостійкі) і в наших умовах їм навіть у літній час не буде жарко. Є думка, що має сенс захищати винесені на відкрите повітря кактуси прозорими ковпаками з плівки або скла (з обов’язковими отворами), або споруджують спеціальні теплички для своїх улюблених рослин. Все це захищає кактуси не тільки від переохолодження, а й від вітру, пилу, дощу і т.д.

 

Раптово опинившись під палючим сонцем після тривалого перебування в кімнаті, кактуси можуть обгоріти, і їх потрібно захищати від спеки напівпрозорими екранами, зокрема сіткою. Між іншим, весною обгоріти може і кактус, що стоїть у кімнаті біля вікна. З настанням сонячних весняних днів слід розмістити між рослиною і склом листок, який можна прибрати через пару тижнів.

 

Якщо в літній час кактусам у нас як правило не вистачає тепла, то взимку в кімнатах вони частіше страждають від його надлишку. У зимовий час у більшості кактусів – час спокою. Їх стебло – та ж картоплина: наповнене вологою і поживними. Справедливо, що зберігати картоплю в теплі нерозсудливо. З перебуваючими у спокої кактусами обстановка така ж. Оптимальна температура в проміжок спокою для більшості кактусів 5 – 10 °. У нормальному житловому приміщенні такого не буває, отже кактуси необхідно якомога ближче посунути до холодної шибки так, щоб на них не потрапляв потік теплого повітря від батареї.

 

Якщо є можливість, їх можна перемістити з підвіконня на привіконну полку, де поменше тепла від батареї. Фахівці як правило захищають після зими підвіконня з кактусами від теплого повітря захисним екраном з оргскла або поліетиленової плівки, але, безсумнівно, через декількох рослин створювати таке інженерне зведення не обов’язково.

 

Жоден кактус не може нормально жити без свіжого повітря, а в зимовий час навіть вимагає прохолоди. Але протягів кактуси рішуче не люблять. Відкрите вікно або не заклеєна щілинка принесуть їм не менше шкоди, ніж гаряча батарея. Ну і наостанок, визначаючи місце для кактуса, візьміть до уваги, що кактуси погано переносять часті перестановки. Відведене їм місце має бути постійним.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.