Як подолати страх перед стоматологом

Дентофобіей - одна з назв боязні стоматологів. Цей панічний страх виникає у мільйонів людей, як тільки вони розуміють, що огляд та лікування порожнини рота неминучі. Більшість з них призводить до клініки нестерпний біль. Чому ж люди бояться стоматологів і як впоратися з цим страхом?

Інструкція

 

 

1.Дантисти рекомендують відвідувати стоматологічний кабінет не рідше двох разів на рік. Ця періодичність дозволяє контролювати стан зубів і ясен, допомагає попередити появу захворювань. Але у багатьох потенційних пацієнтів одна тільки думка про свердлячою звуці бормашини змушує кривитися і робить долоньки вологими від страху. Чому це відбувається? Можливо, позначається попередній не найприємніший досвід лікування зубів, когось лякають не стільки стоматологи, скільки їх "страшні" інструменти, хтось погано переносить анестезію, когось відлякує специфічний медичний запах в кабінеті дантиста.

2.Щоб позбутися страху, запишіться на профілактичний прийом. Це важливо зробити саме в той момент, коли вас не турбує ні зубний біль, ні проблеми з яснами. На шляху до клініки ви будете думати про те, що вас "просто подивиться лікар". Це допоможе впоратися зі страхом.

Коли ви опинитеся в стоматологічному кріслі, скажіть дантиста, що ви прийшли на профілактичний огляд, а заодно і для того, щоб побороти свій страх. Якщо ви опинилися у справжнього професіонала, він не залишить вас без похвали "за проявлену мужність", а ви відчуєте себе набагато впевненіше.

3.Як бути, якщо зубний біль вже мучить який день? Не доводьте себе до нервового виснаження, адже вона не пройде сама собою. Вона заважає нормально жити, приймати їжу, не дає спати ночами, змушує зриватися на близьких. Рано чи пізно ниючий біль пересилить дентофобіей, і ви все ж опинитеся у лікаря. Якщо ви втрачаєте свідомість від анестезії, відразу попередьте про це дантиста: серед доступних сучасних методів знеболювання знайдеться той, що вам підійде.

4.Забудьте про довгих чергах і образі "типового" стоматолога, нав'язаного фільмами жахів і власними страхами. Просто зателефонуйте в клініку і призначте зручний час. Ідіть до "перевіреного" рідними або друзями лікаря. Не зловживайте заспокійливими пігулками - ви ніколи не знаєте, в який момент вони почнуть діяти. Візьміть з собою для хоробрості близької людини і пам'ятайте про те, що одним із кращих заспокійливих ліків є хороша жарт.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.