Як вибрати спорядження для полювання?

Відправляючись на полювання, кожний заздалегідь повинен подбати про ті речі, які придадуться йому щоб благополучно провести цей час. А як вибрати встаткування для полювання? Коли полювання відбувається недалеко від вашого табору або житла, необхідно брати із собою не дуже багато їжі й фляжку з водою.

 

А також використовується ягдташ або сітка з ременем (через плече). Добре сітка можна поміститися в кишеню, але ремінь (плечовий) швидше за все буде перешкодою для швидкої стрілянини, а при пересуванні по лісі чіплятися за суки. Намет повинна бути легка (не крамольна) і двошарова, над відділом спальні якої натягають тент.

 

Восени, коли морози ще не досаждають, можна переночувати й без такого намету - у невеликого багаття, виготовивши ложі з гілок лапника й натягнувши над собою тент - саморобний або покупний, наприклад поліетиленовий або брезентовий (матеріал необхідно брати з такого розрахунку: один метр плюс ваш ріст). Спальні мішки потрібно брати відповідно до обліку температурного режиму; якщо ви зібралися на зимове полювання, вам повинен підійти спальник-мішок-кокон.

 

Пухової спальник самий теплий, але якщо намокне, то дуже довго сохне. У ліс вам обов'язково варто взяти сокиру й пилку, і може також придадуться й пристосування для заточення. Пила, як і сокира, найчастіше вистачає одна на всіх. На одноденне полювання ці два інструменти можна замінити комплексним складним мисливським ножем, лезо якого не коротше восьми сантиметрів. Або ж взяти цілий набір інструментів: пилку, кривий клинок для того щоб розпорювати шкіри й потрошити птаха, шило й штопор.

 

Такий ніж звичайно поміщають у чохол, що зручний і його можна носити на поясі. У ньому можна ще носити й точильний камінь. Наприклад: такий тип ножа - ніж за назвою «Тайга», у якого диференційоване заточення леза. Перша частина заточення леза призначається для копання, друга частина заточена для карбу дерева, третьою частиною виконується функція стропореза (ніж коли те був розроблений спеціально для пілотів і льотчиків), четверта частина призначається для прорубания заросли, п'ята повинна служити пилкою, а ту частину, що ріже можна використовувати як ніж. Крім цього, в «Тайгу» включена передбачена солідна НАЗ ( аварійна запаска, щоноситься), поміщена усередині самої рукоятки.

 

Вона оснащена шилом, сірниками, рибальськими гачками, голками, нитками й іншими необхідними для виживання речами. Оскільки ніж має на полюванні в основному подвійну функцію - побутов і мисливську, тобто використовувати його можна й для полювання й для того щоб обробити видобуток, краще із собою взяти два ножі: складний - для господарського нестатку, і другий - для безпосереднього застосування на полюванні.

 

Найбільшу популярність мають мисливські ножі із клинками середніх і малих розмірів (довжиною клинків не більше 12-15 див., шириною не менш 2,5-3 див і товщиною обухів приблизно 3-4 мм).Для того, щоб приготувати їжу на багатті вам знадобитися казан, переважно казан із плоским дном і із щільно, що закривається кришкою.

 

Казанок варто краще відмити відразу після того, як він був використаний, після їжі, а стінки від сажі й дно від кіптяви отчищать піском. Традиційно мисливці віддають перевагу емальованим мискам, однак для туризму, полювання й риболовлі в останні часи асортименти посуд помітно розширюються, і вибір посуду можна робити на будь-який смак. Так, у наш час популярність придбала легка термокружка, що не обпікається й довго зберігає воду гарячої. А от ложка мисливцями береться традиційна, дерев'яна.

 

Варто пам'ятати, що без фляжки для води схопленої із собою мисливцеві не обійтися. Її можна носити в чохлі й так само носити, повісивши на поясний ремінь. Також рекомендують озброїтися біноклем (або моноклем), захисними окулярами, картою й компасом.

 

І не забувати ні в яких випадках збирати аптечку. В аптечці варто обов'язково покласти такі засоби, щоб надати першу медичну допомогу (нестерильні бинти різної ширини й бинти стерильні, марганцівку, йод, і джгути), а також болезаспокійливий, жарознижуючий, шлунковий і серцевий засіб і плюс такі ліки, що ви вважали б необхідним для себе. Не слід забувати документи.

 

Для впакування документів і аптечки призначена спеціальна вологонепроникна сумка - термоупаковка. Полювання на дичину (водоплавну) ведуться на водоймах і для неї вам буде потребна човен.

 

Для цього мисливці здобувають надувний човен, котораявесит не більше чотирьох кілограм. Однак більші водойми гумовий човен може й не подужати, і їй важко буде плисти проти зустрічного вітру, і тому в цьому випадку використовують звичайний весловий човен. Для зимового полювання використовуються лижі (або снегоступи), які повинні мати трохи більшу ширину, чим звичайні бігові.

 

Лижам необхідно втримувати, не провалюючись на снігу вага самого мисливця: повне екіпірування мисливця й рюкзак з речами. Снегоступи мають перевага над лижами. Для їхнього використання не потрібні фізична сила й спеціальні навички.

 

Вони відрізняються своєю легкістю й більшою універсальністю в пересуванні по лісі, але вони використовуються набагато рідше, незважаючи на наявні цілі ряди достоїнств.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.