Гірудотерапія - лікування п'явками

Гірудотерапія перекладається з латині як лікування п'явками. Вона є одним з найдавніших методів медицини.

 

Лікування п'явками знайшло найширше застосування і в сучасній медицині. Використовуються при цьому не будь-які, а тільки медичні п'явки. Їх вирощують на спеціальних біологічних фермах. Така п'явка є стерильною. Він не може занести в організм пацієнта ніяку інфекцію. Використовується кожна п'явка тільки один раз.

 

Крім того, п'явка ще й здатна відчувати хворобу. Вона працює тільки з дійсно хворим органом або зоною.

 

Гірудотерапія застосовується в даний час при лікуванні величезної кількості різних хвороб. Вона часто може позбавити від необхідності оперативного втручання, а іноді стає взагалі єдиною надією на одужання. Дуже важливо відзначити, що сучасна гірудотерапія не має негативних наслідків. Лікувати з її допомогою можна навіть маленьких дітей.

 

 

Показання до гірудотерапії: кому необхідне лікування п'явками

Перш за все, таке лікування показано людям, схильним до розвитку застійних явищ. Воно відмінно допомагає при геморої, тромбофлебіті, мастопатії, а також варикозі ніг і тазу.

 

Добре зарекомендувала себе гірудотерапія при лікуванні гінекологічних захворювань: міомі матки, ендометріозі, хронічних запальних процесів, клімактеричних розладів, порушень менструального циклу, кістах яєчників. Вона може допомогти жінкам, які страждають безпліддям. Лікують і профілактують за допомогою п'явки різні захворювання серцево-судинної системи: гіпертонію, ішемію, різні дистонії, атеросклероз, стенокардію, інсульт, інфаркт і т.д. Відступають різні шкірні захворювання: дерматози, псоріаз, нейродерміт, вугрі, фурункульоз, екземи, червоний вовчак ... Дуже ефективна гірудотерапія при трофічних виразках. Допомагають п'явки при боротьбі з ожирінням, целюлітом, діатезом, камінням. Використовують їх при лікуванні урологічних захворювань, цукрового діабету, захворювань очей, щитовидної залози, порожнини рота, гайморитів і отитів.

 

Рятують п'явки від безсоння, ефективні при головних болях, неврозах і запамороченні, епілепсії, мігрені, невритах слухових нервів. Допомагає вони при лікуванні радикулітів, ревматизму, артриту, артрозу, остеохондрозів. Прискорює загоєння ран і відновлення після травм. П'явки знімають набряк.

 

Гірудотерапія дуже добре допомагає при проблемах шлунково-кишкового тракту: запорах, холециститах, гастритах, панкреатитах, колітах, цирозі і дискінезії жовчовивідних шляхів.

 

Протипоказання до гірудотерапії

Є у гірудотерапії і деякі протипоказання, але їх зовсім небагато. Не можна лікуватися п'явками людям, що страждають на гемофілію, вродженої несвертиваемостью крові і тяжкою анемією, при якій відбувається зменшення кількості еритроцитів у крові. Протипоказанням для такого лікування є також геморагічні діатези, вагітність, стійко низький артеріальний тиск. Деякі люди можуть мати й індивідуальну непереносимість одного з компонентів, які містяться в секреті слинних залоз п'явки.

 

Принцип дії гірудотерапії

Застосування п'явок дає потрійний лікувальний ефект. По-перше, вони здійснюють лікувальний кровопускання. Це дозволяє розвантажити кровотік хворого, звільняє судини і позитивно впливає на весь організм. По-друге, дія від укусу п'явок можна порівняти з впливом голкорефлексотерапії. Це пояснюється тим, що п'явка прокушує шкіру тільки в біологічно активних (акупунктурних) точках тіла. Їх роздратування стимулює роботу різних органів і систем організму. Крім того, слинні залози п'явки виділяють дуже важливий біологічний секрет, який впорскується в кров людини. Він складається з величезної кількості цілющих біологічно активних компонентів. Ці речовини здатні покращувати деякі властивості крові людини, підсилюють кровообіг.

 

Компоненти секрету п'явки за характером впливу на організм людини поділяються на три основні групи. Перші надають імуностимулюючу, протизапальну і бактеріостатичну дію. Друга група ферментів діє на стінки судин. Вона володіє антиатеросклеротичного і протиішемічний дією. Третя група ферментів впливає на рух крові та лімфи, надає гіпотензивну і лімфогонное дію.

 

Широко використовується зараз гірудотерапія і в косметології. Компоненти слини п'явки сприяють оновленню шкіри, роблять її еластичною, пружною і м'якою. Шкіра набуває красивий рожевий відтінок.

 

Процедура гірудотерапії

Потрібно зазначити, що медична пивка є дуже чутливим організмом. Вона ніколи не стане лікувати брудного або напідпитку. Не присмоктується вона, якщо від пацієнта пахне куривом чи духами. У п'явки є три щелепи, якими вона прокушує шкіру людини хворого на глибину 1,5 мм. Одна п'явка може висмоктати від 5 до 15 мл крові. Потім майже стільки ж крові буде випливати з ранки протягом кількох годин після укусу. Зазвичай за один сеанс гірудотерапії використовують 5-7 п'явок. Укуси їх практично безболісні.

 

П'явка дуже поступово вводить секрет слинних залоз в кров пацієнта. У зоні впливу на хворий орган виявляється 70-80% всіх біологічно активних речовин. Після цього п'явка починає відсмоктувати кров. Ще добу після лікування місце укусу може виділяти кров і лімфу. Сеанс гірудотерапії триває зазвичай не більше години. П'явки самі вирішують, коли лікування можна завершити. При цьому вони відпадають від місця укусу. Тривалість курсу гірудотерапії фахівець повинен підбирати індивідуально для кожного пацієнта. Зазвичай необхідно пройти 7-10 сеансів. Краще їх проводити 1-3 рази в тиждень. Гірудотерапію можна поєднувати з фітотерапією, масажем та іншими методами лікування.

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.