Симптоми і лікування сифілісу

Як заражаються сифілісом

 

Найпоширеніший спосіб зараження – через статевий контакт. Але також можливо заразитися при переливанні крові. У дуже окремих і запущених випадках хвора мати може передати сифіліс дитині. Можемо вас заспокоїти: заразитися контактним способом, тобто при потискуванні руки, при поцілунку в щічку, неможливо. Це обумовлено тим, що збудник сифілісу, бліда трепонема, не може існувати на відкритому повітрі і вмить гине, покинувши тіло носія.

 

 

 

 

Початок хвороби

 

Сифіліс небезпечний тим, що його важко помітити. Річ у тому, що з моменту зараження до перших симптомів сифілісу проходить 2-6 тижнів. У цей період хвороба активно вражає організм. Потім в місці проникнення хвороби виникають декілька невеликих виразок з щільним дном. Ці виразки носять назву твердий шанкр. Виразки можуть з'явитися на головці статевого члена, на вульві, в роті, в районі анусу – залежно від того, яким був секс з сифілітичним хворим. Жінкам набагато важче знайти у себе сифілітичний шанкр, оскільки він може утворитися на шийці матки, і побачити його може лише лікар-гінеколог під час огляду. Через 1-2 тижні після появи виразок збільшуються найближчі до виразок лімфатичні вузли – пахові, підщелепні. Після цього виразки самостійно заживають за 3-6 тижнів, і людину нічого не турбує, просто тому, що ніяких видимих симптомів не залишається. У цьому головна небезпека сифілісу – його початкові стадії протікають настільки легко і безболісно, що не кожна людина запідозрить у себе цю хворобу.

 

Вторинний сифіліс

 

Після загоєння виразок проходить приблизно 4-10 тижнів і починається період вторинного сифілісу. Він триває 2-5 років. Перші симптоми сифілісу в цей період – висип по всьому тілу. Блідо-рожеві зірки висипу виникають навіть на долонях і стопах. Висип супроводжується поганим самопочуттям, підвищеною температурою. Тепер збільшуються лімфовузли по всьому тілу, а на статевих органах з'являються кондиломи – обширні розростання на шкірі. Вторинний сифіліс протікає із загостреннями і тривалими ремісіями (коли всі симптоми хвороби зникають). Якщо хворий не звернеться по допомогу, з роками симптоми наростатимуть і сифіліс перейде в свою останню стадію. Від початку захворювання і до розвитку третинного сифілісу проходить приблизно 10 років (за відсутності лікування).

 

Третинний сифіліс

 

У третинному сифілісі бліда трепонема вражає нервову систему хворого, страждає мозок – починається деградація, а потім розпад людини. Третинний сифіліс викликає параліч, глухоту, божевілля – хворий то впадає в депресію, то випробовує надзвичайний творчий підйом. У хворого утворюються гуми – вузли під шкірою, які розростаються, а потім розкриваються, утворюючи незаживаючі виразки. Під шкірою виникають сифілітичні гранулеми – скупчення клітин. Вони покрилися виразками углиб, в кісткову тканину, а коли виразки заживають, вони дають необоротні деформації скелета. Так, виразки в роті викликають руйнування кісток носа – всім відомий провалений ніс сифілісу. Підсумком не вилікуваного сифілісу завжди є болісна смерть – в безумстві, в болі і муках. Проте, зараз ніхто не стане доводити хворобу до такої стадії, чим раніше людина звернеться до лікаря, тим швидше вилікується.

 

Діагностика сифілісу

 

Якщо у людини з'явилася дивна виразка на члені або біля піхви, лікар призначить дослідження гнійного відокремлюваного виразки, пункцію збільшених лімфовузлів. Якщо сифіліс вже перейшов в другу стадію, на аналіз береться вміст бульбашок (пустул і папул) висипу на тілі хворого. Початкову форму сифілісу добре виявляють нетрепонемні тести – окрім цього, вони дозволяють стежити, наскільки ефективно просувається лікування.

Імуноферментний аналіз теж дозволяє стежити за динамікою лікування. Аналіз крові на RW – реакцію Васермана дозволяє діагностувати будь-яку стадію сифілісу. Якщо RW дає «++++» – це різко позитивна реакція; «+++» – позитивна; «++» – слабо позитивна; «+» – сумнівна; і, нарешті, «-» – негативна. Вторинний сифіліс завжди дає чотири хрести (++++).

Реакція імунофлюоресценції (РІФ). На сьогодні це найточніша діагностика. РІФ виявляє сифіліс як в найраніших стадіях, так і пізній прихований сифіліс.

Реакція іммобілізації блідих трепонем (РІБТ) – це вельми дорогий метод, що вимагає спеціального устаткування, тому його не проводять в звичайних поліклініках. Також лише в лабораторних умовах можливо проведення реакції пасивної гемаглютинації (РПГА).

У необхідних випадках проводиться пункція спинного мозку, коли на аналіз береться спинномозкова рідина – досліджується кількість кліток, проводяться різні тести.

 

 

 

 

Лікування сифілісу

 

Якщо почати лікувати сифіліс на ранній стадії, можна вилікуватися за 2-3 місяці, але пізніші стадії хвороби можуть зажадати 1,5-2 роки терапії. Лікування призначається індивідуально. Лікар постійно контролює перебіг хвороби, коректує свої призначення. Сифіліс лікують антибіотиками (Пеніцилін, тетрациклін, еритроміцин, сумамед), плюс імуномоделюючі, стимулюючі препарати.

Багато лікарів приватних клінік обіцяють лікування за «три-чотири сеансів», але це в корені невірний підхід, витягування грошей з пацієнта. Сифіліс вимагає тривалого лікування в стаціонарі під постійним контролем лікаря.

Лікар призначає тривалі курси ліків – так, при лікуванні сифілісу антибіотиками, типу Пеніциліну, хворому вводять ліки кожні три години протягом 24 днів (або більш, якщо перебіг хвороби цього зажадає).

Якщо у хворого є нестерпність антибіотиків, застосовують інші ліки. Так, при лікуванні ранньої стадії сифілісу застосовують сумамед. Цей антибіотик швидко досягає високої концентрації в тканинах організму і діє пролонговано. Після одноразового застосування сумамед залишається в уражених органах не менше 5 діб. Схема лікування сумамедом приблизно така: 1г за годину до їжі в перший день, далі по 0,5 г один раз в день протягом 7 днів, далі по 250 міліграму ще 10 днів. Якщо хворого лікують тетрацикліном, то йому призначать двотижневий курс, 4 рази по 500 міліграм тетрацикліну в день.

Само собою хворий зобов'язаний дотримувати всі призначення і НЕ мати статевих контактів за весь час лікування сифілісу. Дози антибіотиків, що одержуються хворим, є вельми сильними, так що сифіліс лікується успішно і без затримок.

Залежно від того, на якій стадії знаходився сифіліс на момент початку лікування, залежить, як довго доведеться спостерігатися у лікаря після закінчення лікування – від декількох місяців, до декількох років. Залежно від лікування реакція Васермана може залишатися позитивною впродовж 1,5-2 років після лікування.

Нагадаємо: імунітету до сифілісу не існує. Той, хто перехворів одного разу, може захворіти і повторно.

 

Профілактика сифілісу

 

Найнадійніший спосіб уберегтися від сифілісу – бути вірним своєму партнеру, а при випадкових статевих контактах завжди використовувати презерватив. Якщо є підозра, що ваш випадковий партнер хворий, потрібно негайно звернутися до медичної установи. Там зроблять промивання статевих органів дезинфікуючими засобами, візьмуть аналіз на сифіліс.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.