Колишнього главу греко-католиків Чехії поховають

У столиці Чехії Празі сьогодні відбулося прощання з колишнім апостольським екзархом для католиків візантійського обряду в цій країні монсиньйором Іваном Лявинцем, який помер у неділю.Прощання відбулося в головному храмі греко-католиків Чехії, кафедральному соборі Святого Климента у Празі, розповідає Радіо "Свобода".

 

Поховають Івана Лявинця в його рідному місті Волівці на Закарпатті в Україні.

 

Після ліквідації греко-католицької церкви комуністичною владою в тодішній Чехословаччині 1950 року й арештів її керівників саме отець Іван Лявинець фактично очолив діяльність цієї церкви в підпіллі, ставши генеральним вікарієм із особливими повноваженнями. 1955 року його арештували й через рік засудили до чотирьох років ув’язнення на сфальсифікованому процесі проти нього і ще 16 людей. Після ув’язнення він продовжив діяльність на відновлення греко-католицької церкви, на що влада Чехословаччини врешті мусила погодитися 1968 року.

 

Після того, як папа Іван Павло Другий створив 1996 року в Чехії Апостольський екзархат для католиків візантійсько-слов’янського обряду, саме монсиньйор Іван Лявинець став його першим керівником і керував греко-католиками Чехії до 2003 року.

 

 Закарпаття онлайн

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.