Питання розширення Ужанського парку обговорили в закарпатській ОДА

У понеділок, 24 грудня, під головуванням заступника керівника краю Михайла Поповича відбулося засідання обласної Координаційної ради з виконання Карпатської конвенції.

Передусім учасники засідання обговорили стан виконання Плану заходів, спрямованих на реалізацію стратегії виконання Рамкової конвенції про охорону та розвиток Карпат на 2008-2020 роки. Як розповів начальник державного управління охорони навколишнього середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов, у 2012 створено нові об’єкти природно-заповідного фонду. Зокрема, ландшафтний заказник «Остра» в Ужгородському районі та лісовий заказник «Привододільний» у Воловецькому районі. Відтак, показник заповідності в області зріс до 13,9 % Проводилися заходи щодо збереження популяції бурих ведмедів у карпатських лісах. На разі на території краю налічується 169 ведмедів цього виду. Також було виготовлено картографічну документацію щодо зон можливого затоплення (протяжність 596 км).

Друге питання порядку денного – розширення території Ужанського національного природного парку. Заповідну зону створено ще у 1999 році. Парк розташований у Великоберезнянському районі, межує з Польщею та Словаччиною. Розширення парку заплановано провести за рахунок площ, що вже входять до його складу без вилучення від землекористувачів.

Як відзначив директор Ужанського національного парку Василь Копач, парк потребує розширення для подальшого розвитку, збереження цінних екземплярів, розвитку місцевих атракцій та маршрутів.

Питання розширення меж потребує ґрунтовного вивчення і погодження кількома структурами, зокрема, лісівників, представників районної влади, Ужанського парку.

- Наразі, території, які заплановано використати для розширення, приносять доходи до районного бюджету. Тож повинен бути вироблений механізм компенсацій, щоб район не втрачав наявні вже джерела фінансування, - зазначив голова Великоберезнянської районної адміністрації Роман Рогач.

Погодився із цим і заступник керівника краю:

- До цього питання треба поставитися відповідально та виважено. Передусім, ми повинні виходити із інтересів мешканців району і узгодити позиції всіх сторін.

Наразі загальна площа парку – 39159,3 га. Розташована заповідна зона на території 13 сільрад в 20-ти селах, де проживає понад 13 тисяч населення.

 

Прес-центр ОДА

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.