Полювання на вовків. Поради мисливцям Закарпаття (ВІДЕО)

Їх більше двадцяти. Деякі з них, як то: ловчі ями, вовчі садки і полювання з поросям – давно забуті. Але деякі способи з арсеналу наших предків збереглися до цих пір. Наприклад, в степових районах і сьогодні іноді полюють на вовків верхи на конях з нагайкою. з’явились нові способи полювання з використанням легкомоторних літаків, гелікоптерів і всюдиходів. Зупинимось на основних.

 

ОБЛАВНЕ ПОЛЮВАННЯ

На даний час – це найбільш поширений спосіб полювання на вовків. При цьому найцікавішим є облавне полювання взимку з прапорцями. Його суть полягає в тому, що мисливці, обійшовши приблизне місце днювання вовків і визначивши по кількості вхідних та вихідних слідів наявність вовків у колі, затягують це коло прапорцями.

Прапорці – це клаптики яскравої матерії, закріплені на міцній мотузці через рівні проміжки. Чим вони більші, тим надійніше тримають тварину в колі. Зазвичай їх роблять із шматочків, довжиною 30-35 см й шириною 10-15 см, які прикріплюються до шнура на відстані 70-90 см один від одного. Найкращими вважаються прапорці, зроблені з червоної матерії, що має стійкий специфічний запах. Для зручності транспортування і розвішування шнур з прапорцями намотують на спеціально зроблені котушки по 500-700 метрів на кожну. Шнурів з прапорцями необхідно мати не менше 5 км.

Бажано, щоб прапорці мали запах. Особливо вовки бояться запаху людини. І чим він сильніший, тим довше вони будуть знаходитися в осаді. А для цього котушку з прапорцями потрібно частіше перемотувати, сушити й зберігати в людській оселі. Як показала практика, використання для обробки прапорців гасу, формаліну, дусту і нафталіну бажаного результату не дають.

Шнур з прапорцями підвішують на кущах і деревах таким чином, щоб прапорці були приблизно на 15 см від поверхні снігу, щоб самі прапорці знаходились на рівні очей тварини. На відкритих місцях, де немає кущів, шнур підвішують на палиці, встромленій в сніг. Добре мати з собою кілька старих плащів. Ними можна перекрити найбільш уразливі ділянки лінії прапорців, зробивши з них щось подібне до людських фігур. Це особливо важливо, коли мало мисливців.

Стрільці, зазвичай, стають всередині кола, в місцях найбільшої ймовірності ходу тварин, але не далі ніж 30 метрів від лінії прапорців. При такому розплануванні, навіть поранені вовки, прискоривши стрілкову лінію і наштовхнувшись на прапорці, досить часто повертаються назад. Вітер завжди повинен дути на стрільців. Стаючи на номер, мисливці не повинні порушувати природної обстановки. Зокрема, не можна обтоптувати сніг. Не рекомендується також ховатися в кущах. Достатньо, якщо стрільці стануть за кущем, пеньком – головне, щоб знизу його не було видно вовку. Найкраще маскування – це повна нерухомість. Найменший рух рушницею, поворот голови, і вовк, що спокійно йшов до цього на стрільців, миттєво кидається вбік.

Завжди потрібно пам’ятати, що прапорці самі по собі не являються для вовка непереборною перешкодою. Коли він наляканий, то легко їх перестрибує. Тому загонщики не повинні дуже шуміти. Вони повинні йти не поспішаючи, не голосно перекрикуватись й злегка постукувати палицями по стовбурах дерев. За таких умов вовки виходять на стрільців спокійно і їх легко стріляти. Іноді, щоб привернути вовка в визначене місце, викладають принаду – тушу великої домашньої тварини. В густому лісі викладати принаду не рекомендується, так як вовки довго не наважуються до неї підійти. Небажано також викладати принаду поблизу населеного пункту, її розкрадуть собаки. Якщо до приходу темряви всіх тварин, що знаходяться в облозі, не вдалося добути, полювання продовжують на наступний день.

Для відстрілу вовків бажано мати рушницю 12 калібру з різким і кучним боєм. Заряди пороху мають бути потужні: 2,4-2,5 грам „Соколу”. Використовувати картеч діаметром 6 мм. Вона укладається в 4 ряди по 7 картечин в кожному. Деякі мисливці, щоб підняти кучність бою, пересипають її крохмалем. Вовка потрібно стріляти тільки в найбільш вразливі місця: в голову, в груди, по передніх лопатках. Живучість вовка надзвичайна: легко поранений, він втікає так далеко, що його не знайти навіть з собаками. Після пострілу він завжди показує мисливцю те місце, куди попала куля, так як одразу хапає зубами поранену частину тіла.

[media=http://www.youtube.com/watch?v=oB7d3XfiGSY]

Джерело:huntingukraine.com

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.