Квітковими лідерами на Закарпатті являються Африка та Нідерланди

 8 Березня як свято тішить усіх продавців квітів. Адже у ці перші весняні дні, незважаючи на раптове підвищення ціни, квіти продаються тоннами. За день власники квіткових «точок» можуть уторгувати тижневу, а то й місячну виручку. 

Напередодні свята ми вирішили з’ясувати, які квіти сьогодні є найбільш популярними серед закарпатців та з яких теплих країв вони до нас мандрують.

 

Квіткових «точок» тільки в одному Ужгороді – більше сотні. Якщо ще кілька років тому, аби придбати букет, треба було їхати на один із ринків міста — на площу Корятовича чи на вулиці Бородіна або Белінського, то зараз купити квіти можна навіть на будь-якій автобусній зупинці міста. Квітів тут – море і на будь-який смак: троянди, гвоздики, кали, гербери, хризантеми, ромашки, тюльпани, орхідеї, іриси… І якщо ще років зо 5 тому такі квітки, як орхідеї, іриси та гербери, вважалися екзотикою, то нині цим різноманіттям уже нікого не здивуєш. Можливо, якраз через таку широку пропозицію покупці стали у своїх смаках більш вибагливі. І тому все частіше просять продавців здивувати їх чимось незвичайним. Інакше кажучи, модний колись букет із 5—7 гвоздик нині вже, даруйте за тавтологію, не в моді. Натомість усе більшою популярністю користуються букети-асорті.

 

«Останнім часом дуже модні букети, в яких є по 3—5 різних видів квітів, тобто, композиції, — розповідає власниця одного з ужгородських квіткових павільйонів, яка присутня на ринку квітів вже 12-й рік, пані Тетяна. – Модно також дарувати букети з цукерок. Тому, щоб не втратити клієнтів, довелося навчитися й цьому ремеслу. Пропонуємо їм, наприклад, букети зі штучних квітів у поєднанні з дорогими шоколадними цукерками. Усе це оздоблюємо намистом та іншими прикрасами і формуємо у традиційні букети та кошики».

 

За словами пані Тетяни, до 8 Березня ужгородці найчастіше надають перевагу традиційним весняним першоцвітам.

 

«Це тюльпани, примули, мімози, крокуси, гіацинти. До речі, тюльпани до 8 Березня стали дуже популярними в останні два роки. Купують до жіночого свята й троянди, але рідше, — пояснює пані Тетяна. – А взагалі дуже модними останнім часом є гвоздика Шабо, орхідея. Зріс попит і на квіти в горщиках. Якщо раніше модними були тільки свіжозрізані квітки, то зараз вони продаються у співвідношенні 50 на 50 відсотків. Неабияке значення для клієнта має й ціна. Взимку наші квіти дещо дорожчі, тому що в більшості привезені з-за кордону, влітку – дешевші, бо ринок заповнений українськими».

 

Пані Тетяна каже, що ще кілька років тому наша область більше забезпечувала себе квітами, вирощеними у власних теплицях. Останнім часом більшість квіток на наших ринках – завезені з-за кордону.

 

«Квіти в горщиках замовляємо переважно на Виноградівщині. Тамтешні господарі вирощують їх у теплицях. Час від часу закуповуємо їх і від крупних дистриб’юторів, які постачають вазонні квіти з-за кордону. Зрізані квіти часто замовляємо в Луцьку, де є великі квіткові господарства, або ж у наших, закарпатських, квітникарів. Наприклад, влітку дуже гарні гвоздики нам привозять із Часлівців, троянди – з Великої Доброні, гербери – з Виноградівщини. Ці квіти нічим не гірші від закордонних, а в ціні – ще й на 2—3 гривні дешевші».

 

Однак узимку замовляти квіти доводиться за кордоном.

 

«Троянди і гвоздики до нас завозять переважно з Еквадору, тюльпани – з Нідерландів. Вазонні квіти – з Німеччини, Бельгії, Данії. Надходять до нас квіти й із Колумбії, Кенії, Ізраїлю, Туреччини».

 

До слова, як розповіла прес-секретар Чопської митниці Вікторія Сенгетовська, тільки упродовж 2012 року через митні пости області до нас було ввезено 165,8 тонни квітів на 7 мільйонів гривень. Найбільше завозили квіти у другій половині року. Наприклад, із Нідерландів завезли багато декоративних кущів і дерев, із Бельгії – азалії, з Німеччини – афеляндру. Чимало квітів постачали на український ринок і з Данії та Південної Африки.

 

«На Закарпатті, — продовжує пані Тетяна, — є непогані умови для вирощування власних сортових квітів, однак цьому треба спеціально вчитися. До прикладу, в угорських селах області сьогодні вирощують чимало квітів, а всі тутешні квітникарі проходять навчання і стажування в Угорщині. Бо без відповідних знань виростити, скажімо, гарні й здорові троянди – дуже складно».

 

Що стосується умов, в яких утримують квіти, то, за словами квітникарки, температура у приміщенні, де зберігаються рослини, має бути в межах 15 градусів тепла. Аби квіти гарно виглядали, доводиться щоденно змінювати воду у вазонах й підрізати стебло.

 

«Нерідко люди купують у нас квіти у горщиках, а потім розповідають, що, мовляв, квіти були оброблені хімією, бо швидко зів’яли. Але треба розуміти, що кожна квітка повинна рости в спеціальних для неї умовах. Наприклад, одні квіти люблять багато води, інші треба поливати раз на тиждень. Багато квітів люблять щоденне обприскування, натомість дуже мало господинь його проводять. Орхідеї, до прикладу, треба вирощувати тільки у прозорих горщиках, бо вони люблять багато світла. Тобто кожному – своє. На жаль, через ці фактори люди стали менше довіряти вазонним квітам».

 

У цю передсвяткову пору ціни на квіти переважно такі: троянда – 30 грн., гвоздика – 6—7 грн., гербера – 12—15 грн., кала – 15—20 грн., тюльпан – 10—12 грн. Однак, як прогнозують продавці, за кілька днів наші квіти суттєво подорожчають. Та, втішають, ненадовго – один день, поки минеться свято.

 

Сніжана Русин, Новини Закарпаття

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.