В МДУ відбулась науково-практична конференція

14-15 березня у Мукачівському державному університеті на педагогічному факультеті кафедрою педагогіки музичної освіти та виконавського мистецтва було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Мистецька освіта в європейському соціокультурному просторі ХХІ століття”.

Організаторами конференції виступив Мукачівський державний університет, Інститут проблем виховання НАПН України, Національна академія керівних кадрів культури і мистецтва, Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти, гуманітарно-педагогічний коледж МДУ та кафедра педагогіки музичної освіти і виконавського мистецтва МДУ.

Розпочала роботу конференції кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки музичної освіти та виконавського мистецтва МДУ Качур Мирослава Михайлівна, яка привітала всіх гостей і учасників конференції та ознайомила з регламентом роботи.

З вітальним словом до гостей та працівників університету звернувся кандидат фізико-математичних наук, доцент, проректор з наукової роботи Кабацій Василь Миколайович. Він побажав науковцям плідної та результативної співпраці. Кандидат педагогічних наук, доцент, декан педагогічного факультету Хома Ольга Михайлівна щиро привітала всіх гостей, наголосила на актуальності теми конференції, розповіла про особливості підготовки фахівців за напрямами «Початкова освіта», «Дошкільна освіта», «Музичне мистецтво» за ступеневою освітою та закликала учасників до співпраці.

Пленарне засідання відкрив директор гуманітарно-педагогічного коледжу Мукачівського державного університету Заслужений працівник освіти України Кушнір Іван Іванович. У виступі він акцентував увагу на ролі коледжу в розвитку мистецької освіти. Із доповідями виступили провідні науковці у галузі мистецької та педагогічної освіти: ректор Закарпатського художнього інституту, кандидат педагогічних наук, професор Небесник Іван Іванович, кандидат педагогічних наук, професор Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова Можайкіна Надія Семенівна, кандидат педагогічних наук, доцент Попович Наталія Михайлівна, кандидат педагогічних наук, доцент Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Ходанич Петро Михайлович, кандидат педагогічних наук, доцент Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Ходанич Лідія Петрівна, кандидат педагогічних наук, доцент Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Баяновська Марія Романівна.

Науковці у своїх доповідях та виступах піднімали важливі та актуальні проблеми мистецької освіти в Україні, серед яких: розвиток художньої освіти на Закарпатті у ХХ столітті, принцип підбору вокально-педагогічного репертуару для студентів вищого навчального закладу музично-педагогічного профілю, функціональна характеристика професійно-особистісного досвіду майбутнього вчителя музики, сучасна художня освіта і проблеми формування національної самосвідомості студентів, імідж як феномен творчості, формування духовного світу молоді засобами мистецьких цінностей та інші актуальні теми зі сфери мистецької та педагогічної освіти.

Після пленарного засідання конференції гостям було запропоновано творчий доробок викладачів та студентів Мукачівського державного університету. Щирими оплесками вітали присутні в залі виступи хорів та інструментальних ансамблів.

На секційних засіданнях обговорювалися питання мистецької освіти в контексті соціокультурного простору ХХІ століття. Діяло три секції: «Теорія та методика мистецької освіти: проблеми і перспективи розвитку», «Філософія, мистецтвознавство, освіта у ХХІ столітті: інтеграційні тенденції», «Культурно-мистецька пам’ять сучасної України». Відрадно зазначити, що у роботі конференції активну участь взяли і студенти. 15 березня відбулися майстер-класи з теорії та практики підготовки фахівців.

За підсумками конференції сформульовано рекомендації щодо шляхів розвитку мистецької освіти. Всеукраїнська конференція пройшла успішно і змістовно.

 

 

Джерело: Прес-служба МДУ

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.