Доповідь декана істфаку УжНУ Володимира Фенича відкрила наукову конференцію

Двадцятилітній ювілей нещодавно відзначив скромний на вигляд і потужний за змістом Інститут історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка. Увесь цей час Інститут очолює відомий в Україні та світі історик, професор Ярослав Грицак. До 20-літнього ювілею днями було проведено міжнародну наукову конференцію «Історія України ХІХ–ХХ ст.: нові підходи та інтерпретації». У конференції взяли участь два десятки науковців з України, Польщі, Канади та США. Закарпатських істориків представляв декан історичного факультету Володимир Фенич, виступ якого на тему «Ганібалова клятва Драгоманова і Закарпаття» було виголошено першим.

Під час роботи конференції науковцями Інституту-ювілянта (Ярослав Грицак) спільно з партнерами з Канадського інституту українських студій Університету Альберти (професор Франк Сисин) було презентовано перший том «Зібраних творів і матеріалів у трьох томах» галицького греко-католицького священика Михайла Зубрицького (1856–1919) та 19-те число міжнародного історичного часопису «Україна Модерна» присвяченому темі «Як (не) писати підручники з історії».

Наступну зустріч істориків – друзів Ярослава Грицака заплановано провести найближчим часом в одному із галицьких монастирів.

 

Віктор Кічера, історик

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.